SAD uvele sankcije protiv Mreže solidarnosti palestinskih zatvorenika

 Sjedinjene Američke Države su danas uvele sankcije protiv Mreže solidarnosti palestinskih zatvorenika Samidun, za koju tvrde da je ključna međunarodna grupa za prikupljanje sredstava za Narodni front za oslobođenje Palestine (PFLP), koji je Vašington proglasio terorističkom organizacijom.

Ministarstvo finansija SAD, u zajedničkoj akciji sa Kanadom, navelo je u saopštenju da je uvelo sankcije mreži Samidun, optužujući je da je "lažna dobrotvorna organizacija koja služi kao mreža za međunarodno prikupljanje sredstava" za PFLP.

PFLP, koji je takođe učestvovao u borbi protiv Izraela u Gazi, proglašen je stranom terorističkom organizacijom i specijalno označenim globalnim teroristom od strane SAD u oktobru 1997. i oktobru 2001. godine.

Američko ministarstvo je saopštilo da PFLP koristi Samidun za prikupljanje sredstava u Evropi i Severnoj Americi, a aktivnosti ove grupe je i Nemačka zabranila prethodne godine, prenosi Rojters.

''Organizacije kao što je Samidun maskiraju se u dobrotvorne aktere koji tvrde da pružaju humanitarnu podršku onima kojima je potrebna, ali u stvarnosti preusmeravaju sredstva za preko potrebnu pomoć za podršku terorističkim grupama“, rekao je zamenik ministra finansija SAD za terorizam i finansijsku obaveštajnu službu Bredli Smit.

Jedan član rukovodstva PFLP-a u inostranstvu takođe se našao na meti sankcija.

Kanada je danas takođe objavila da je Samidun uvršten na listu terorističkih subjekata. 

''Nasilnom ekstremizmu, aktima terorizma ili finansiranju terorizma nije mesto u kanadskom društvu ili u inostranstvu“, rekao je kanadski ministar javne bezbednosti Dominik LeBlan u saopštenju.

Ministarstvo finansija je saopštilo da je PFLP ostala aktivna u sukobu između Izraela i Hamasa, uključujući učešće u napadu na Izrael 7. oktobra, u kojem je, prema izraelskim izveštajima, ubijeno 1.200 ljudi, a oko 250 uzeto kao taoci u Gazi.

Više od 42.000 Palestinaca je do sada ubijeno u izraelskim napadima, prema zdravstvenim vlastima Gaze.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru