Постови

Приказују се постови за април 29, 2018
Brojevi upravljaju svetom “ – govorili su pitagorejci. To je, razume se, mistika. Ali brojevi pružaju čoveku mogućnost da upravlja svetom i u to nas ubeđuje celi tok i razvitak nauke i tehnike našeg doba.
Priroda je ogromna knjiga u kojoj je napisana nauka. Ona je stalno otvorena pred našim očima, ali je čovek ne može razumeti ukoliko prethodno ne nauči jezik i slova kojim je napisana. A napisana je ona jezikom matematike.                                          Galio Galilej
Matematika. Zašto u nazivu matematika? Matematika je život. Sve u životu je matematika. Ako je znamo, lakše nam je u svkodnevnom komuniciranju. Ona nas uči da volimo, da priznajemo greške, da budemo precizni, da učimo unapred, da nikada ne odustajemo. Mali primer, profesora Dzeremi Kana. Recimo, imate Andrej i Pavla koji rešavaju jednačinu. Andrej je siguran da je jednačina tačna, a Pavle zna da je pogrešna. Međutim, u naredna dva sata se situacija menja, pa Marko veruje da je jednačina netačna, dok Ana u besu govori Marku da je glup. To je situacija s kojom se matematičari svakodnevno suočavaju. Kada pitate bilo koga od njih šta rade kada se čini da jednačina nema rešenje, reći će vam sledeće: "Počni od početka, i pokušaj da nešto uradiš drugačije. I ne brini o greškama koje si napravio jer su ti upravo one i ukazale na to kojim putem treba da ideš." Znate kako su vas nastavnici terali da učite napamet svaku definiciju geometrijskih figura ili Pitagorinu teoremu?