Nisu nigde otišle devedesete, izgleda su ostale tu da nas dokrajče

 Nije nikakva tajna da je navala vidovnjaka, gatara i belih magova tokom devedesetih godina u Srbiji savršeno poslužila za poljuljano psihičko stanje nacije, ujedno, kao i turbo-folk, bili su svojevrsna produžena ruka vlasti - lažna nada, fatamorgana, san koji će se ostvariti.

Usred hiperifnlacije, rata, nemaštine, moralnog posrnuća i razaranja kulture jedini izlaz bio je „pogled u budućnost“. Magično rešenje koje će rešiti sve probleme. Nije kriva ni država, ni socio-ekonomski faktori, politička elita ili masovna manipulacija, već crna magija koju je neko bacio na vas. Kad je skinete, skinućete sa sebe svu bedu i jad koji vas okružuje.


Vračare i magovi prodavali su maglu boljeg sutra, turbo-folkeri savremenu estetiku zapada upakovanu u tradicionalne vrednosti, a meksičke sapunice bile su poslednji deo slagalice svetog trojstva (plakanje jer je Kasandra u zatvoru) da se zamagli svest naroda, kako bi postao jedno – kolektivna svest nesposobna za kritičko razmišljanje.


U istorijskom smislu 30 godina nije velika i važna referenca, ali koliko god devedesete delovale svetlosnim godinama udaljene od nas, nisu bile nikada bliže. Kakva je trenutna situacija? Spoj teškog tradicionalizma i patrijarhata u savremenoj muzičkoj i lifestyle estetici koja se preliva sa modernim individualističkim idejama, monolitna medijska slika koja nas bombarduje istim stvarima kao i tri televizijska kanala pre tri decenije i šta još fali – magijsko rešenje.

Na društvenoj mreži X neprestano poslednjih dana kruži plaćena reklama „Rituali za novac i posao: Uklanja sve vrste negativnih uticaja i crne magije“, ali nije jedina jer počinje da se otelotvoruje na svim mogućim mestima. Kada se na sve to doda da jedna od najtraženijih molitvi na Google – molitva za novac svetom Spiridonu, jasno vam je o čemu se radi.

Naime, iza oglasa sa ikonama Bogorodice i Isusa krije „vidovita Marina koja menja sudbinu jednim pozivom. Tvrdi da je u pitanju potptuna diskrecija i da je sposobna da „pruži pomoć na daljinu putem fotografija ili kroz lične susrete“. Dodaje i da je „poznata širom regiona po moćnim sposobnostima koji menjaju život“ i kako bez skidanja crne magije. Nikako. Prema tome Marina skida negativne uticaje i crnu magiju, ali vraća i hramoniju prekinute veze i odnosa“.

Prolaze decenije, ali stvari se ne menjaju, nema čak ni cikličnog kretanja društva. Za nesnađenost su zaduženi priučeni psiholozi i lajfstajl gurui sa upuitnim metodama socijalizacije, za skretanje paženje agresivni i primitivni rijaliti program jer više se ne plače za Kasandrom, već za učesnicima, a za one najveće muke tu je vračara.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru