Nemački mediji: Zapadni Balkan ide u EU brzinom kornjače

 Sastanci liče na ritual, napredak je sporadičan i nije suštinski, a ulazak Srbije i susedstva u Evropsku uniju se ne nazire, piše nemačka štampa posle sastanka Berlinskog procesa u glavnom gradu Nemačke, prenosi Dojče vele.


U izveštaju sa samita Berlinskog procesa održanog u ponedeljak 14. oktobra, Frankfurter algemajne cajtung ističe izjave nemačkog kancelara Olafa Šolca i šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen o tome da bi trebalo ubrzati put država Zapadnog Balkana ka EU.


„Evropska unija je potpuna jedino sa zemljama Zapadnog Balkana“, rekao je Šolc, dok je Fon der Lajen tvrdila da je proširenje EU „sasvim u vrhu dnevnog reda“ u Briselu, prenosi FAZ.


„Doduše“, dodaje frankfurtski list, „primećuje se i nestrpljenje pri nastupima Šolca i Fon der Lajen nakon sastanka Berlinskog procesa. Šolc je rekao da se nada da ’neće trajati još deset godina’ dok šest država Zapadnog Balkana ne postanu članice EU“.


Nemački kancelar je naglasio da dijalog Srbije i Kosova „ne teče zadovoljavajuće“.


U Berlinu je, prenosi list, potpisan akcioni plan za zajedničko tržište, kao i za razmenu studenata. Dogovoren je i zajednički nastup u borbi protiv ilegalnih migracija i tretiranju plastičnog otpada.




List još piše da se u „vladinim krugovima u Berlinu“ smatra da je tokom Berlinskog procesa štošta ipak postignuto, poput kancelarije za saradnju mladih RYCO i zelenih linija za bržu carinsku obradu robe.


Drugi vodeći dnevni list Zidojče cajtung piše pod naslovom „Šolc želi da doda gas“ kako nemački kancelar navija za brže proširenje EU. U tekstu se dodaje: „Ideja Berlinskog procesa je da se na tehničkom nivou načine pomaci kao članstvu u EU iako i dalje postoje nerešena statusna pitanja, recimo između Srbije i Kosova“.


Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru