Danas protest protiv rušenja Savskog mosta: Lokacija promenjena zbog Šapićeve sabotaže

 Protest protiv rušenja Starog mosta pod parolom „Ni korak dalje, most ostaje“ održava se danas na Platou ispred Filozofskog fakulteta. Iako je protest uredno najavljen sa lokacijom Trga republike, posle kontra-reakcije Šapićeve vlasti da baš u isto vreme organizuje celodnevne koncerte, aktivisti Inicijative „Most ostaje“ menjaju lokaciju dok satnica, 17 časova, ostaje ista. Sprečavanje rušenja mosta vide kao ključno pitanje svih Beograđana i onih koji u njemu žive ili ga posećuju, kako zbog saobraćaja tako i zbog istorijskog značaja.


Protest se održava 20. oktobra, na dan kada je pre 80 godina Beograd oslobođen i sačuvan Savski most, a koji beogradska vlast planira da poruši. Đorđe Miketić iz mreže različitih lokalnih grupa „Združene inicijative i pokreti“ i kao aktivista Inicijative „Most ostaje“ poziva građane da uzmu aktivno učešće u borbi protiv rušenja mosta jer protest je usledio posle niza drugih aktivnosti.

„Pisali smo bezbroj primedbi, peticija, pozivali na dijalog i javne stručne rasprave, pisali saopštenja, dopise nadležnim institucijama, podnosili krivične prijave pa i protestvovali na mosti, vlast je sve ignorisala. Došli smo do toga da oni, mimo svih zakonskih procedura hoće da ruše most. Ovo je ključno, kada svako od nas mora da odgovori na pitanje: Hoćemo li braniti most ili ne? Protest na Platou ima cilj da se ljudi prijave za odbranu mosta. Ako zatvore most i počnu da seku instalacije, bićemo zaglavljeni u saobraćajnom paklu i gledati kako nam rasturaju grad, tome se moramo suprotstaviti“, kaže Miketić ističući da je to jedini i ključno pitanje za sve koji vole Beograd.


Inicijativu „Most ostaje“ pored različitih lokalnih grupa, pripadnika „Združene inicijative i pokreti“, podržavaju i brojni beogradski odbori političkih organizacija koje će učestvovati i govoriti na protestu. Iz Zeleno levog fronta razgovarali smo sa Branislavom Dimitrijevićem koji kaže da ova stranka podržava sve one koji nastoje da odbrane Stari savski most.


„Naš stav je da je rušenje ili pomeranje Savskog mosta nešto što će neminovno prouzrokovati saobraćajni kolaps u već otežanim saobraćajnim uslovima. Sa druge strane su i kulturno istorijski razlozi zbog čega ga treba sačuvati, jer on je deo memorijalnog kompleksa Starog sajmišta, koji podseća na traumatičan period naše istorije. Rušenje Savskog mosta je jedna bezglava avantura sadašnje vlasti. Mi smatramo da je Beogradu potrebno više mostova, a ne manje“, kazao je za Nova.rs Dimitrijević.


„Smeta Beogradu na vodi“

Još kaže da je mnogo puta, kao odbornik, čuo ideju vlasti gde će se most pomeriti a najnovija informacija je mesto pontonskog mosta i kupališta Lido, između Zemuna i Ratnog ostrva.


„To je peta ili šesta ‘genijalna’ ideja gradske vlasti. Prvo valjda treba napraviti projekat za novi most koji treba izgraditi, pa onda porušiti stari. Mi nemamo nikakvog poverenja u gradske vlast da će oni most napraviti brzo, jer to nije ni realno. Moje mišljenje je da se taj most pomera zato što smeta Beogradu na vodi i jednoj već bezglavoj metastazi jednog investitorskog urbanizma koji se dešava na tom potezu oko reke Save. To je glavni razlog uklanjanja mosta zbog čega je uklonjena i autobuska stanica“, dodaje Dimitrijević.


„Združene inicijative i pokreti“ danas su izdali i zajedničko saopštenje aktivista i političkih organizacija za obustavu demontaže Starog mosta, u kome pozivaju na protest u nedelju 20.oktobra u 17 časova na Platou Filozofskog fakulteta. U njemi se navodi da su gradski odbori većeg broja opozicionih stranaka potvrdili da će udružiti društvena i politička delovanja u cilju sprečavanja rušenja Starog savskog mosta i zaustavljanje urbanističke anarhije i devastacije Beograda. Još se navodi da je, u skladu sa tim, dogovoreno formiranje zajedničkog organizacionog tela za Stari savski most sastavljenog od svih predstavnika ove incijative i očekuju da se u odbranu mosta uključi još učesnika političkog i javnog života u Beogradu.


Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture juče je izdalo rešenje o građevinskoj dozvoli za izgradnju novog Savskog mosta u Beogradu, potvrdio je ministar građevinarstva Goran Vesić.


„Mi smo dali dozvolu i sada je na Gradu Beogradu, odnosno Direkciji za građevinsko zemljište da prvo počne uklanjanje starog i izgradnju novog mosta. Kada će to uraditi, zavisi od Direkcije“, rekao je on.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru