Prajd 2024: Šetnja u Beogradu

 Veliki broj pripadnika policije je na ulicama u centru Beograda pred popodnevnu Prajd šetnju.





Veće prisustvo policije je i u Nušićevoj ulici, kao i na desetine vozila policije i pripadnika Žandarmerije.

Okupljanje pred Prajd šetnju predviđeno je za 16.00 u parku Manjež, a šetnja počinje u 17.00 sati.

Šarene zastave, muzika, vesela atmosfera, ali i mnogo pripadnika policije na ulicama Beograda slika su Prajd šetnji u srpskoj prestonici poslednjih godina, dok su zahtevi LGBT zajednice i dalje isti.


Slogan ovogodišnje Nedelje ponosa je „Ponos su ljudi", a organizatori kažu da je cilj da se pokaže da LGBT+ osobe „muče isti problemi" kao i druge, „ali uz dodatne izazove uzrokovane homofobijom i transfobijom".


Dva dana uoči Prajd šetnje jedan LGBT aktivista napadnut je u četvrtak u centru Beograda. Napadač je nasrnuo na aktivistu i oteo mu zastavu duginih boja, a potom je ubacio u kantu za smeće, saopštili su organizatori.


„Policija je momka koji se vidi na snimku identifikovala i on je procesuiran, tako da ne očekujemo da će sutra biti incidenata niti bilo kakvih bezbednosnih problema", rekao je Goran Miletić, direktor Beograd Prajda, za agenciju Beta.


U sredu je odbačena i prijava koju je gej mladić Andrej Obradović podneo protiv policijskih službenika stanice Novi Beograd zbog toga što su ga dvojica policajca navodno fizički i seksualno zlostavljali tokom pretresa stana.

Prvi Prajd održan je u Beogradu 2001. godine, kada su ultradesničari napali učesnike parade. U sukobima je došlo do nasilja na ulicama i sukoba protivnika ove manifestacije sa učesnicima i policijom.


Nekoliko ljudi je povređeno, a na naredni Prajd se čekalo do 2010. godine, kada je takođe bilo nasilja.


Treća Parada ponosa održana je 2014, i od tada se svake godine relativno uspešno organizuje u glavnom gradu Srbije.


Pre dve godine u Beogradu je održan i Evroprajd, uz prisustvo gostiju iz više evropskih zemalja, ali i angažovanje većeg broja policajaca.


Uobičajena šetnja je skraćena, zbog održavanja skupova koji su se protivili paradi, ali događaj je prošao bez incidenata.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru