"Meteorski uspon" Žana Noela Baroa: Ko je novi šef francuske diplomatije i šta kaže o Srbiji

Francuski premijer Mišel Barnije je proteklog vikenda objavio listu ministara koji će biti deo nove vlade. Imena budućih ministara ukazuju na pomeranje Francuske ka desnom centru, a u taj koncept uklapa se i novi šef diplomatije Žan Noel Baro, koji je u prethodnoj vladi bio na funkciji ministra za digitalnu tranziciju.




Baro, koji je do pre nekoliko meseci bio potpuno nepoznat evropskoj, ali i francuskoj javnosti, biće treći ministar spoljnih poslova otkako je francuski predsednik Emanuel Makron 2022. godine započeo drugi predsednički mandat koji potresa duboka politička kriza u zemlji koja je kulminirala raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora održanih krajem juna i početkom jula ove godine.


Baro je rođen u Parizu 1983. godine, a diplomirao je 2007. u Evropskoj poslovnoj školi u Parizu, nakon čega je 2013. godine imenovan za docenta na prestižnoj školi MIT, a vanredni profesor postao je 2017. godine. Sin je bivšeg ministra i evropskog komesara Žaka Baroa, a kao i njegov otac, političku karijeru započeo je u kantonu Isenžo, da bi 2017. godine postao poslanik u Narodnoj skupštini ispred departmana Ivlin.


Novi šef francuske diplomatjie sebe opisuje kao "proevropskog" političara koji se zalaže za jačanje francusko-nemačkog tandema u okviru Evropske unije, uprkos postojećim tenzijama između Pariza i Berlina, pogotovo od izbijanja rata u Ukrajini u februaru 2022. godine. 


I pored toga što francuski mediji pišu o njegovom "meteorskom usponu" u politici, Baro je ipak novajlija na evropskoj diplomatskoj sceni. Prvu ministarsku poziciju dobio je u julu 2022. godine kada je imenovan za ministra za digitalnu traniziciju i telekomunikacije, a tokom mandata na toj funkciji radio je na jačanju regulative sa ciljem zaštite maloletnih osoba od širenja pornografije na internetu i ograničavanja moći multinacionalnih kompanija.


Iako je stranka MoDem čiji je potpredsednik prvobitno saopštila da neće biti deo vlade, smatrajući je previše desničarskom, Baro je pozvao sve da osiguraju "uspeh" novog premijera Mišela Barnijea. 


Vatreno krštenje Baro će imati već ove nedelje u Njujorku gde se održava sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na kojoj će govoriti i francuski predsednik Makron, u čijem timu će biti i novi šef diplomatije. Prema pisanju francuskih medija, Makron planira da, uprkos političkoj krizi kod kuće, nastavi sa jačanjem pozicije Francuske na međunarodnoj sceni, što je oblast u kojoj bi trebalo da mu pomogne i novi ministar spoljnih poslova.


"Srbija najvažnija zemlja na Zapadnom Balkanu"

Baro je oštar kritičar Rusije, a uoči ovogodišnjih izbora za Evropski parlament čak je upozoravao na masovnu rusku dezinformacionu kampanju koja je imala za cilj da utiče na rezultat evropskih izbora.


"Napada nas propaganda iz Rusije Vladimira Putina koja ometa javnu debatu i meša se u kampanju za evropske izbore", rekao je ranije ove godine novi šef francuske diplomatije.


U tom kontekstu, Barou nije nepoznata ni situacija u Srbiji koju opisuje kao "najvažniju zemlju na Zapadnom Balkanu" za koju se nada da će "uskoro postati članica Evropske unije", ističući da bi, u suprotnom, Srbija mogla da postane ulazna tačka za nestabilnost u Evropi.


"Ako ne budemo podrška srpskom narodu na tom putu, ako na primer avionima rafal ne zauzmemo mesto koje sada imaju ruski avioni i koje koristi Srbija, enklava koja je u srcu Evropske unije postaće ulazna tačka za nestabilnost na našem kontinentu i ulazna tačka za sve autoritarne režime, od Rusije do Kine", izjavio je Baro uoči posete francuskog predsednika Beogradu prošlog meseca.



Novi francuski šef diplomatije olgasio se i o kosovskom pitanju tokom obraćanja na sastanku Komiteta ministara kada se protivio tome da Kosovo uđe u Savet Evrope u tom trenutku, rekavši da je potrebno da Kosovo "pređe određeni put do članstva".


"Francuska, ipak, smatra da u tom smislu Kosovo tek treba da pređe određeni put i Francuska je uostalom na raspolaganju da prati Kosovo na tom putu. Takođe, Francuska smatra da u ovoj fazi postoji rizik da bi pitanje Kosova moglo da izazove podele među zemljama u Savetu Evrope i da to pitanje treba da se razmatra kasnije kad Kosovo pređe put za koji smatramo da je potrebno da ga pređe", rekao je Baro na sastanku Komiteta ministara ranije ove godine.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru