Kocka, kocka, kockica: Vesićeva praksa se nastavlja

 Goran Vesić je možda otišao iz uprave grada Beograda, ali način rada koji je on promovisao je ostao. Ako smo mislili da se saga o okretanju kocki na Trgu Republike, završila sa mandatom nekadašnjeg zamenika gradonačelnika, prevarili smo se. Skupocene granitne kocke, za koje je Vesić tvrdio da će trajati sto godina, da bi bile menjane i okretane samo nekoliko puta u njegovom mandatu, ponovo se menjaju na pojedinim mestima u centru grada i to isključivo noću.





Koji je to put da se radi oko famoznih kocki na Trgu Republike više niko ne može sa potpunom preciznošću da kaže. Ako vratimo film unazad, setićemo se da je Vesić krajem 2019. godine, malo pošto su postavljene, najavio da kocke moraju da budu presložene jer se građani žale na neravnine na njima. Radovi su počeli u prvoj polovini 2020.  i to prvo na početku Vasine ulice, kod Narodnog pozorišta.


Međutim, već u avgustu iste godine došlo je do vađenja kocki, pa ponovnog vraćanja, zatim okretanja i sve tako u krug. Time su kocke postale već legendarne, posebno kad se zna da smo ih platili čak 8 miliona evra.

Višegodišnja saga o postavljanju kocki na Trgu Republike dobila je status legende koju nije lako ispričati niti razumeti.


Ali krenimo redom.


Kada je započela rekonstrukcija Trga Republike i zašto su granitne ploče postavljane po nekoliko puta?


Pitanje koliko nas to sve košta

Trg Republike rekonstruisan je u vreme dok je na mestu zamenika gradonačelnika Beograda bio Goran Vesić. Obnova Trga trajala je zvanično od avgusta 2018. do avgusta 2019. godine. Međutim, moglo bi se čak reći i da još traje s obzirom da se svako malo nešto „čačka“ po Trgu.


Teško je utvrditi kada je tačno rekonstrukcija Trga završena, jer je nekoliko puta produžavana i bila na „popravnom“, zbog čega je, između ostalog, i došlo do vađenja i premeštanja granitnih ploči.

Do danas precizno nismo saznali koliko nas je koštala cela rekonstrukcija, uključujući i naknadne poslove okretanja kocki. Vesić je tada izašao sa cifrom od 768, 2 miliona dinara, što je više od šest miliona evra, ali to je samo vrednost osnovnog ugovora.

Kako je pisao Istinomer, sa PDV-om, osnovni ugovor rekonstrukcije Trga vredi 921.915.481 dinara.


Drugo, u septembru 2019. izmenjen je osnovni ugovor zbog neophodnih dodatnih radova. U toj odluci navedeni su viškovi i manjkovi radova i njihova vrednost.


Ispostavlja se da je bilo neophodno da se ugovore dodatna finansijska sredstva. A taj iznos je bio 33.821.876 dinara, odnosno 40.586.251 dinara sa PDV-om, što je vrednost ugovora podiglo na više od 960 miliona dinara odnosno osam miliona evra.


„Najbolje kocke koje postoje“

Radovi na temeljnoj rekonstrukciji Trga republike izvršeni su 2019. godine i tada su urađene pešačke zone, postavljena je kontaktna mreža i kocke na ulici. Nedugo zatim, usledile su žalbe vozača motornih vozila i kocke su morale da budu okrenute na drugu stranu.


Od temeljne rekonstrukcije, pa do danas, čuvene kocke su zbog loše odrađenih radova premetane najmanje tri puta.


Razlog radova u centru Beograda leži u činjenici što su kocke postavljene pre nekoliko godina popucale i potonule.To, pomalo čudi, pošto su, kako je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio 31. avgusta 2019. godine, u pitanju „najbolje“ kocke koje postoje.


„Moram da vam otkrijem jednu tajnu. Mi smo imali nekoliko varijanti, prvo su trebalo da budu obične kocke, betonske, to bi bilo nešto jeftinije, a onda sam ja razgovarao sa predsednikom Republike, gospodinom Vučićem, koji je rekao: Ne, radite centralni gradski trg, stavite sve najbolje za Beograd. Jer taj trg se radi jednom za nekoliko vekova. I bio je potpuno u pravu. I stavili smo zaista najbolji granit, ono što je najbolje za Beograd“, izjavio je Vesić tada.


Zbog svega toga nameće se logično pitanje zbog čega je vlast utrošila milione da bi na kraju postigla rezultat koji je mogla već prvog dana, kao i ko je odgovoran za ovo.


Direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović koji je od samog početka rekonstrukcije Trga Republike bio upoznat sa izvođenjem radova, rekao je ranije za Nova.rs da smatra da Grad Beograd, odnosno Sekretarijat za komunalne i stambene poslove kao investitor projekta treba da bude jedan od odgovornih zbog ove „promašene investicije“.


„Grad odnosno Sekretarijat treba da snose neku vrstu proceduralne, ali i političke odgovornosti. Drugo, izvođač je bio ‘Strabag’, konkretno kocke je radio ‘GP invest’, to nije loša firma, ali očigledno je projekat bio loš, a projekat radi investitor. Po meni, najodgovorniji su investitor, odnosno Gradska uprava tj. nadležni Sekretarijat, a sigurno ima greške izvođača. U toku rekonstrukcije utvrđeno je da je izvođač pravio određene greške. Tada je zamenik gradonačelnika rekao da će dodatne radove morati da plati izvođač, međutim to se nije nikada desilo’, upozorio je Jovanović.

Istakao je da bi Tužilaštvo, državna revizorska institucija i interna budžetska revizija trebalo da ispitaju ko je odgovoran što se na ovaj način troši novac iz gradskog budžeta.


„Reč je o necelishodnom trošenju sredstava iz gradskog budžeta, tako da i na nivou grada i na nivou državne revizije, i na nivou organa koji se bave eventualno krivičnim delom, ima osnova da se uključe i da se konačno identifikuje ko je odgovorni. Moramo početi da držimo za odgovornost nekoga kada se desi ovako veliki kiks koji košta milione evra. Ne može da se desi jedan konstantni perpertualni debakl na glavnom prestoničkom trgu i da se popravke godinama vrše, a to plaćaju građani kroz budžet. Ne može da se krije da se prepravke vrše vikendom bez obaveštavanja javnosti. Te kocke koje su skupo plaćene, vade se i nose ko zna gde, tako da niti imamo informaciju o tome, niti znamo šta je konačno plan, niti kakvo je stanje, niti da li će neko ogovarati, kolika je materijalna šteta. Aposlutno ništa, a trebalo bi“, rekao je tada Jovanović.


I u Beton hali se vade kocke

Inače, prethodnih dana izvađene su kocke između šina kod Beton hale.

Kocke koje su bile između šina i pravile veliki problem vozilima, konačno su izvađene, a tad deo oko pruge je asfaltiran.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru