Astronautkinja Sara prva svirala violinu u svemiru

 Kada je Sara Gilis izvela "Rey's Theme", komad koji je Džon Vilijams komponovao za "Ratovi zvezda: Buđenje sile", njena koncertna sala je bila svemirska kapsula koja orbitira stotinama kilometara iznad Zemlje. I to je nastup koji je ušao u istoriju, kao prvi violinski solo u svemiru.



Gilis, violinistkinja i astronautkinja SpaceX-a, bila je na privatnoj misiji Polaris Don kada je pripremila svoj instrument za nastup koji je prenet na Zemlju preko satelita Starlink, Classic FM.


Dok su njena jedina živa publika bili članovi njene posade na brodu Kru Dregon, nje violinski solo je bio sinhronizovan sa muzičarima nazad na Zemlji – sa simfonijskim orkestrom u Los Anđelesu i dečjim muzičarima širom sveta, uključujući i one na Haitiju, u Švedskoj i Venecueli.

„Dok putujemo oko naše prelepe planete Zemlje u ovoj petodnevnoj misiji, želeli smo da podelimo ovaj poseban muzički trenutak sa vama“, kaže Gilis u videu koji je objavljen 13. septembra.


Njen koncert u kapsuli, nazvan „Harmony of Resilience“ (Harmonija otpora), bio je saradnja između Dečje istraživačke bolnice Sent Džud i El Sistema USA kako bi se inspirisali mladi umovi i prikupio novac za obe institucije.


Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru