Rasterani građani sa pruge, ulicama se ori: „Rio Tinto, nećeš kopati!“

 Protest protiv eksploatacije bora i litijuma u Srbiji, pod nazivom "Rudnika neće biti", održan je juče na Terazijama, a deo građana blokirao je dve beogradske železničke stanice - Prokop i Novi Beograd. Međutim, u ranim jutarnjim časovima, policija je opkolila građane na Prokopu da ih snima, pa ih i izbacila nešto iza 5.30h. Dvojica aktivista su uhapšena zbog toga jer nisu hteli da napuste stanicu, Ivan Bjelić i Nikola Ristić, navodi Marinika Tepić. Kako saznajemo, uhapšen je i aktivista Jevđenije Julijan Dimitrijević. Policija je rasterala i građane koji su blokirali stanicu Novi Beograd. MUP nije saopštio da ima uhapšenih, preneta je izjava ministra Ivice Dačića da će policija podneti prijave protiv svih koji su doveli do "prekida međunarodnog javnog saobraćaja i ugrožavanja bezbednosti građana". Demonstranti su trenutno ispred PU 29. novembar gde se nalaze uhapšeni aktivisti, a njihovo saslušanje najavljeno je za 13h.


Podsetimo, brojni građani proveli su noć na železničkim stanicama Beograd centar (Prokop) i Novi Beograd.


Aktivisti su poručili da od ulaska na železničke stanice počinje železnička blokada, kao reakcija na neodgovoren zahtev o zabrani eksploatacije litijuma i bora koji je javno upućen još na Vidovdan u Loznici.


Zlatko Kokanović iz Ne damo Jadar najavio je sinoć da će danas u različitim mestima Srbije blokada početi na još tri do pet tačaka železničkog saobraćaja.


Grupa mahom mladih spontano je blokirala auto-put na Novom Beogradu, iako su redari rekli našim reporterima da to nikako nije bila ideja organizatora.


U jednom trenu došlo je i do incidenta kada je jedan vozač putničkim automobilom naleteo na grupu mladih i povredilo najmanje dve osobe. Auto-put je nedugo zatim odblokiran. 


Protestu u subotu uveče je prisustvovalo više desetina hiljada ljudi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je sinoćnji protest protekao u demokratskoj atmosferi, ali po njegovom završetku, "desilo se ono što smo očekivali, jer kad svaki dan pretite, desi se da nasilje prevagne".


„Zauzimanje međunarodne pruge, zaustavljanje moto puta nisu bili nikakav doprinos demokratiji, već njeno izvrgivanje ruglu i sprovođenje nasilja manjine nad većinom“, poručio je on u obraćanju iz Palate Srbija.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru