Pismo Marka Zakerberga ogolilo kako izgleda cenzura na društvenim mrežama

 Vlasnik i izvršni direktor kompanije Meta Mark Zakerberg uputio je otvoreno pismo Odboru za pravosuđe Predstavničkog doma američkog Kongresa u kojem je naveo da žali zbog toga što nije bio otvoreniji kada je reč o "pritisku vlade" u vezi sa uklanjanjem sadržaja sa Fejsbuka koji se odnosi na korona virus. Prema Zakerbergovim rečima, visoki zvaničnici Bajdenove administracije su "u više navrata vršili pritisak" na Metu, koja je vlasnik Fejsbuka i Instagrama, da cenzuriše sadržaj, uključujući "humor i satiru".






"Verujem da je pritisak vlade bio pogrešan i žalim zbog toga što nismo bili otvoreniji. Kao što sam rekao našim timovima u to vreme, smatram da ne bi trebalo da kompromitujemo naše standarde zbog pritiska bilo koje administracije u bilo kom smeru i spremni smo da suprostavimo ako se tako nešto ponovi", naveo je Zakerberg u pismu predsedavajućem Odbora za pravosuđe Džimu Džordanu.


Istovremeno, vlasnik Mete je priznao da je kompanija cenzurisala priču Njujork posta o laptopu sina američkog predsednik Hantera Bajdena u kojoj je porodica Bajden optužena za korupciju. On je naveo da je Meta dobila upozorenje iz FBI da je priča deo "potencijalne ruske operacije dezinformisanja" protiv porodice Bajden i energetskog giganta Burisma u čijem je upravnom odboru bio Hanter Bajden.


"Poslali smo priču na fekt-čeking i privremeno je 'degradirali' dok smo čekali odgovor. U međuvremenu je postalo jasno da priča nije ruska dezinformacija, a retrospektivno, nije trebalo da 'degradiramo' tu priču", napisao je Zakerberg.


Dodao je da je Meta, u međuvremenu, ažurirala svoja pravila, što uključuje da više neće "degradirati" sadržaj u Americi dok čeka zaključak fekt-čekera.


"Velika pobeda za slobodu govora"

Reagujući na Zakerbergovo pismo, republikanci u Odboru za pravosuđe pohvalili su ga kao "veliku pobedu za slobodu govora".


"Mark Zakerberg je upravo priznao tri stvari: Pod jedan, administracija Bajden-Haris je pritiskala Fejsbuk da cenzuriše Amerikance. Pod dva, Fejsbuk je cenzurisao Amerikance. Pod tri, Fejsbuk je 'ugušio' priču o laptopu Hantera Bajdena", navodi se u objavi na društvenim mrežama.


Sa druge strane, iz Bele kuće su saopštili da je administracija, suočena sa smrtonosnom pandemijom, "ohrabrila donošenje odgovornih poteza u cilju zaštite javnog zdravlja i bezbednosti".


"Naš stav je bio jasan i dosledan: Verujemo da tehnološke kompanije i drugi privatni akteri treba da uzmu u obzir efekte koje njihove akcije imaju na američki narod, dok donose nezavisne odluke o informacijama koje iznose", stoji u saopštenju Bele kuće.


Zakerbergovo priznanje da je Meta, pod pritiskom Bajdenove administracije, cenzurisala sadržaj na Fejsbuku dolazi u trenutku kada je vlasnik Telegrama u pritvoru zbog onoga što je tamo objavljeno. Osnivač platforme Telegram Pavel Durov uhapšen je u Francuskoj, odmah nakon što je sleteo na aerodrom.


Prema pisanju francuskih medija, Durovljevo hapšenje povezano je sa nedostatkom uređivanja sadržaja na Telegramu zbog čega se osnivaču platforme na teret navodno stavljaju brojna krivična dela, uključujući optužbe za terorizam, trgovinu drogom, prevare i pranje novca.


Njegovo pritvaranje mnogi su okarakterisali kao udar na slobodu govora i izražavanja na društvenim mrežama, a osnivač platforme Rambl Kris Pavlovski otišao je korak dalje, saopštivši da je "sa dobrim razlogom", bezbedno napustio Evropu.


"Francuska je već zapretila Ramblu, a sada je prešla crvenu liniju hapšenje izvršnog direktora Telegrama Pavela Durova, navodno zbog necenzurisanja govora. Rambl se neće zalagati za takvo postupanje i koristiće sva dostupna pravna sredstva da se bori za slobodu izražavanja - univerzalno ljudsko pravo. Trenutno se borimo na sudovima u Francuskoj i nadamo se da će Pavel Durov biti oslobođen", naveo je Pavlovski na Iksu.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru