Grubori, selo koje ne postoji: Godišnjica stradanja srpskih civila u „Oluji“

 Na današnji dan 1995. godine pripadnici hrvatske Specijalne policije iz sastava Antiterorističke jedinice „Lučko“ tokom akcije „Oluja“ izvršili su zločin nad šestoto civila srpske nacionalnosti u Gruborima kod Knina.


Oni su učinili u akciji „čišćenja terena“ pored pruge Zagreb–Knin–Split, kojom je narednog dana trebalo da prođe „voz slobode“ sa Franjom Tuđmanom. Upali su u selo Plavno pored Knina i u zaseoku Grubori ubili šest meštana, sve koje su zatekli, podsetio je u saopštenju Savo Štrbac, direktor Informaciono-dokumentacionog centra „Veritas“.


Ubijeni su: Marija Grubor (1905), Miloš Grubor (1915), Jovan Grubor (1930), Milica Grubor (1944), Đuro Karanović (1954) i Jovan Karanović (1922).


„Kada su narednih dana ‘zaštitne snage’ UN-a od nadležnih hrvatskih vlasti tražili informacije o događaju u Gruborima, odgovoreno im je da se na tom području desio oružani sukob pripadnika specijalne policije sa ‘zaostalim četničkim bandama’, u kojem su i sami imali jednog poginulog, iako niko na njih nije ni metka ispalio. Kako bi potkrepili takvu tvrdnju i prikrili zločin, naknadno su pisani lažni izveštaji od neposrednih učesnika prema višim komandama. Međutim, planove prikrivanja zločina poremetila je UN-ova TV ekipa koja se našla u selu tog dana zbog ranije dogovorenog sastanka sa meštanima i snimila scene zločina, koje do danas kruže svetom“, piše u saopštenju.


Za zločin u Gruborima do sada je procesuirano ukupno osam pripadnika hrvatske vojske i policije (trojica pred MKSJ i petorica pred hrvatskim sudom) i svi su, uprkos mnoštva materijalnih i personalnih dokaza o jedinici koja ga je počinila i o komandnoj liniji, u „nedostatku dokaza“ pravosnažno oslobođeni, ukazuje se u saopštenju.

U zaseoku Grubori do 4. avgusta 1995. živele su 24 prodice na isto toliko imanja, sa oko 70 duša. Pred hrvatskom akcijom „Oluja“ većina žitelja je otišla u egzodus, a ostalo ih je samo trinaestoro, uglavnom starije dobi, koji nisu hteli ili mogli da napuste svoja ognjišta. Sedam stanovnika su 25. avgusta otišli u centar sela radi registracije kod Unprofora, što im je spasilo živote, navodi se u saopštenju.


U selu Plavnu u avgustu 1995, uključujući i pomenutu šestoricu iz Grubora, ubijen je ukupno 31 meštanin srpske nacionalnosti, starosne dobi preko 70 godina, među kojima devet žena.


U zaseoku Grubori danas niko stalno ne živi.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru