Branković: Ukrajina je ostavljena i ne može da učini ništa da poboljša svoju situaciju

 Diplomata Branko Branković izjavio je danas da je Ukrajina ostavljena sama od strane svojih NATO saveznika i da ne može da uradi ništa da bi poboljšala svoju situaciju pred neke buduće pregovore sa Rusijom.



Kako je rekao Tanjugu, Rusija, kao ni SAD, nemaju potrebe da prisiljavaju Ukrajinu na kapitulaciju.

"Nema potrebe šta da ona kapitulira, niti imaju potrebu da je prisiljavaju na kapitulaciju kada je evidentno stanje na terenu takvo, kakvo je. Ono što je osvojeno u Ukrajini, to je deo Rusije. Ukrajina iz jednog ili drugog razloga mora sve to da prizna", rekao je Branković.

Kako je rekao, NATO zemlje se sada više ne javljaju. 

"Jedino su Ursula Fon der Lajon i još neki rekli ne sme Rusija da pobedi.  Sve te priče kako je Ukrajina postala moćna posle dve godine i da može nešto da uradi su priče. Ona je ostala sama i pitanje je zašto je ulazila u nešto što nije smela da uradi, a to je da ne primeni Minski sporazum. Tu je počela cela stvar i sa nastavkom,  šikaniranje dece, pa i ubistvima osam miliona Rusa koji žive tamo", smatra Branković.

Što se tiče upada ukrajinske vojske duboko u rusku teritoriju u Kurskoj oblasti, Branković smatra da je sve to očaj Ukrajinaca, a deo taktike Rusije.

"Ukrajina je završena stvar, nema šta mnogo da se priča, a pogotovo ne na temu da Ukrajinci mogu da bilo šta urade što će im biti kao neki adut za pregovore sa Putinom. Od toga nema ništa, jer to što god oni takozvano uzmu ili ne zauzmu, to nije ono što može da reši stvari", ocenio je Branković. 

On, takođe, smatra da će se, kada prestanu sukobi, organizovati novi izbori u Ukrajini, a da će potom, u roku od šest meseci, kako je rekao, nova vlast organizovati referendum za pripajanje te zemlje Rusiji.

"Poseban pritisak vrše pre svega evropske zemlje, jer evropske zemlje u ovom trenutku ne mogu sebi da dozvole da nešto ne reše oko Ukrajine, jer su se mnogo zaletili svojevremeno, do i to da pokušaju da reše pre 5. novembra kad se izbori u SAD, jer su svi izgledi da bi Trump mogao da pobedi", rekao je Branković.

Podsetio je da je Tramp rekao da će, čim pobedi, krenuti u razgovore sa Putinom da se rat okonča.

"To znači da će Evropa ostati još jednom kratkih rukava. Prvo su uveli sankcije pa napravili gluposti, sebi napravili čudo. Vidite šta se radi po Evropi od Velike Britanije, Francuske, Nemačke i tako dalje", smatra Branković. 

On veruje da EU neće politički opstati u sadašnjem sastavu, jer, kako je rekao, širom EU padaju vlade kao kruške, a kada dođu nove, kako je rekao, EU će se ponovo organizovati. 

"Mi smo na evropskom putu, i mi treba da uđemo u EU, ali ona mora da se vrati pameti i da shvati da su napravili užasnu grešku kada su ušli u takvu kombinaciju,a ona je veoma loša i praktično pogubna za EU", rekao je Branković. 

On veruje da se stvari kreću u pozitivnom smeru. 

"Cela ta stvar sa Ukrajinom bi trebala da stane i pašće lep dogovor između velikih sila kako će to da se reši. U kojoj meri će taj deo, čak i u okviru Rusije, imati određenu samostalnost, kao što je trebala da ima u okviru Ukrajine. To ćemo tek da vidimo. Evropa, Amerika i zemlje Briksa shvataju da je vreme da se to zaustavi", poručio je Branković.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru