A sad Beograd: „Najlakše je ćutati i biti kukavica“

 Glumica i ekološka aktivistkinja Svetlana Ceca Bojković izjavila je danas da bi otvaranje rudnika litijuma pretvorilo Srbiju u prljavu rudarsku koloniju, što bi, kako je rekla, dovelo u pitanje opstanak naroda na svojoj zemlji.


Bojković je agenciji Beta potvrdila da će biti jedna od petoro govornika na sutrašnjem protestu u Beogradu i izrazila očekivanje da će odziv građana na tom skupu biti veći nego ikada do sada.


„Masovni odziv građana na protestima širom Srbije je veći nego ikada i očekujem da će tako biti i u Beogradu. Nama je narušeno ustavno pravo na zdrav vazduh, vodu i zemlju. To je pitanje našeg opstanka, koje prevazilazi svako političko pitanje“, kazala je ona.


Bojković je ocenila da je vlast 2022. godine prevarila građane kada je projekat „Jadar“ navodno stavljen ad akta.

„Ako bi projekat ‘Jadar’ prošao, planirano je da se u maloj Srbiji otvori još 40 rudnika. Ostvarenje tog plana, pretvorilo bi nas u prljavu rudarsku koloniju, što dovodi u pitanje naš opstanak na svojoj zemlji“, istakla je Bojković i poručila da su protesti zbog najave otvaranja rudnika litijuma „borba za naš opstanak na svom tlu“.

Veliki protest protiv iskopavanja litijuma u Srbiji i kompanije Rio Tinto održaće se u subotu, 10. avgusta, od 19 sati na Terazijama.


Datum je izabran simbolično jer, kako se navodi u objavi tada ističe 40 dana koje je SEOS dao Vladi Srbije da usvoji zakon o iskopavanju litijuma i spreči gaženje sopstvene odluke da obustavi Projekat Jadar.


Organizatori su pozvali sve građane da dođu, kao i političare, ali bez stranačkih obeležja.

„Ovo je protest za dobrobit svih građana. Političari i stranački aktivisti su dobrodošli, ali bez stranačkih obeležja. Mole se učesnici protesta da dođu sa transparentima, ekološkim porukama i bez zastava drugih zemalja i poruka koje deheterogenizuju masu. Vreme je da naučimo da pošaljemo poruku da narod Srbije stoji ujedinjen i svako nosi svoj deo odgovornosti“, navedeno je u pozivu Eko straže.


Proteste protiv otvaranja rudnika litijuma podržale su i mnoge javne ličnosti poput glumaca Jelisavete Seke Sablić i Nenada Jezdića, akademika i dramskog pisca Dušana Kovačevića, režisera Gorana Markovića, košarkaša Vladimira Štimca, univerzitetskih profesora Ratka Ristića, Branimira Jovančićevića…

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru