Otvorene OI spektaklom na Seni, olimpijski plamen lebdi nad glavnim gradom Francuske

 Olimpijske igre u Parizu zvanično su otvorene spektakularnom svečanom ceremonijom koja se razlikuje od svih prethodnih, jer defile najboljih sportista planete prvi put nije organizovan na stadionu.



Ove, 33. Olimpijske igre, otvorene su plovidbom rekom Senom, gde je više od 10.000 sportista iz 205 delegacija mahalo iz brodova stotinama hiljada gledalaca na obalama poznate reke koja protiče kroz prestonicu Francuske.


Uz dimne signale u bojama francuske zastave, fransusku himnu Marseljezu, nastup Lejdi Gage, američke pevačice, drugih umetnika i stotina plesača na obalama i mostovima, izvođenje opere, ali i rep numere.


Prvi su Senom zaplovili takmičari iz Grčke, što je običaj na najvećoj svetskoj sportskoj smotri, koja je nastala u toj evropskoj zemlji.


Ceremonija je okončana kod čuvene palate Trokadero, nadomak Ajfelovog tornja, gde je nosilac olimpijske baklje, koji je do tog trenutka bio anoniman, upalio olimpijski plamen.


Prvi put u istoriji to su bile dve osobe - francuski džudista Tedi Riner i sprinterka Mari-Hose Perek.


U neverovatnom prizoru, balon je poneo olimpijski plamen iznad pariskog neba koji je ostao da lebdi u vazduhu.


Na kraju, na Ajfelovom tornju pojavila se Selin Dion, a njen nastup o kome se danima nagađalo zatvorio je svečanu ceremoniju.


Baklja je pre toga išla iz ruke u ruku legendarnih sportista, poput francuskog fudbalera i trenera Zinedina Zidana, španskog tenisera Rafaela Nadala i američke teniserke Serene Vilijams, francuske teniserke Ameli Moresmo, košarkašu Toniju Parkeru.


Kiša nije prestajala tokom čitavog programa, a kako je noć zamenila dan, dok je defile pristizao do Ajfelove kule, vizuelno-zvučni spektakl poprimao je sve interesantnije oblike.


Svetlosni snopovi iz Ajfelove kule šibali na sve strane, a u jednom trenutku je nad Senom lebdeo i robotski konj.


Na jednom od mnogih plovila bili su i 112 takmičara iz delegacije Olimpijskog komiteta Srbije (OKS), najbrojnija među bivšim jugoslovenskim republikama, sa belim šeširima na glavama, u odeći trobojke ove države.


Zastavu Srbije na ceremoniji otvaranja nose odbojkašica Maja Ognjenović i vaterpolista Dušan Mandić.


Ređali su se brodovi različitih veličina i modela - neki su bili dovoljni da se u njih smesti tek nekoliko osoba, druge, veće delili su sportisti iz više zemalja.


Neke od nacija sa najviše takmičara, poput Amerike ili domaćina Francuske, velika plovila nisu delili sa drugim sportistima.


Izlaskom francuskih sportista zajednička plovidba sportista iz celog sveta je završena.


Dok su sportisti plovili, na obalama Sene posetoci su mogli da gledaju modne revije i plesne tačke, ali i da slušaju operu, kabare i izvođenje Marseljeze, himne Francuske.


Doživljaj stotina hiljada posmatrača širom Pariza donekle je pokvarila kiša, koja je čitavog dana padala u francuskoj prestonici.

U ceremoniji su učestvovali i sportisti iz Izraela, palestinski takmičari, kao i sportisti tima izbeglica, koji se drugi put takmiči na Olimpijskim igrama.

Iako su Olimpijske igre svečano otvorene u petak 26. jula, takmičenje u nekim sportovima i disciplinama, poput fudbala ili ragbija, počelo je nekoliko dana ranije.


Sedam zanimljivosti o otvaranju Olimpijskih igara

1.Plutajuća ceremonija


Prvi put u istoriji ceremonija nije organizovana na stadionu, već u centru grada.


Olimpijski timovi zemalja paradirali su rekom Senom u brodićima, što je pratilo oko 300.000 posmatrača.

Ova rečna flota prevezla je više od 10.000 sportista šest kilometara dugačkom rutom u Seni, oko čije čistoće je bilo dosta rasprava uoči Olimpijskih igara.

2.Slavni Grad svetlosti


Brodići su plovili ispod nekih od najčuvenijih mostova i pored najpoznatijih znamenitosti Pariza, među kojima su katedrala Notr Dam i Ajfelov toranj, na putu prema odrednici Trokaderu.


3.Kamere na svakom brodu


Organizatori su obećali da će postaviti kamere na svaki brod koji prevozi sportiste kako bi snimile zvezde izbliza, što može da bude teško, posebno sa olimpijskim delegacijama različite brojnosti.


Primera radi, Amerika u Pariz šalje gotovo 600 takmičara, dok ima zemalja koje predstavlja samo jedan.


Svetla pozornice najviše su uperena u sportiste koji nose zastave zemalja.


4. Očekivani i neočekivani nastupi umetnika


Oko 3.000 izvođača, među kojima su muzičari i 400 plesača na mostovima, angažovano je da nastupi na ceremoniji, ali organizatori nisu otkrili koja poznata imena će biti tu.

Posle fotografija Lejdi Gage u francuskoj prestonici pokrenule su se glasine da bi i ona mogla da ima neku ulogu na otvaranju, što se i obistinilo.

Američka umetnica pojavila se u crnoj haljini, a izvela je pesmu na francuskom uz pratnju plesača, što je oduševilo publiku u Parizu.

Spekulisalo se da će nastupiti i kanadska zvezda Selin Dion, koja je primećena u Parizu ove nedelje.I to se obistinilo, pa je Dion nastupom na Ajfelovom tornju zatvorila ceremoniju.

5.Tajanstveni nosilac olimpijskog plamena


Olimpijska baklja pronesena je do Pariza iz Grčke u velikoj štafeti koja je krenula pre tri meseca.


Deo puta prešla je i na Stampfli ekspresu, najvećem veslačkom čamcu na svetu koji je namenjen za 24 člana posade.


Baklju su nosili i Tjeri Anri, bivši fudbaler i sadašnji selektor francuske olimpijske fudbalske selekcije, i džudistkinja Roman Diko, a reper Snup Dog će takođe učestvovati u nošenju olimpijskog plamena.

Ali, tradicija nalaže da ne sme da se unapred sazna ko će biti poslednji nosilac baklje i njome upaliti olimpijski plamen u Parizu, pa će to ostati tajna dok se ne razotkrije u televizijskom prenosu.


6.Parada smelih izgleda


Ceremonija otvaranja uvek donese i niz smelih odevnih kombinacija, a sada se Olimpijske igre održavaju u jednoj od modnih prestonica planete.


Uniforme američkih sportista dizajnirala je firma Ralf Loren, dok će Britance obući Ben Šerman.


Pažnju su privukle i uniforme Haitija, napravljene da prenesu imidž koji ima ova karipska zemlja, a kreirala ih je Stela Žan.

Organizatori kažu da je napravljeno više od 3.000 jedinstvenih kostima za ceremonije otvaranja i zatvaranja Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, a za njih se pobrinuo tajanstveni modni studio nadomak Pariza.

Mnogi su napravljeni od materijala pogodnih za reciklažu, čime se šalje ekološka poruka.

7. Dolazak krema, ne samo sportskog


Ljubitelji sporta uglavnom će pratiti šta rade superzvezde iz različitih disciplina.


Očekuje se da će tamo biti Džil Bajden, prva dama Amerike, kao i argentinski predsednik Havijer Milei, uz francuskog predsednika Emanuela Makrona i Tomasa Baha, šefa Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

Ceremoniju će posmatrati i Kir Starmer, premijer Velike Britanije, a uoči početka ceremonije u Pariz je pristigao i princ Albert Drugi od Monaka sa suprugom princezom Šarlin.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru