Španski kralj odbio da primi argentinskog predsednika Havijera Mileja

 Španski kralj Felipe VI odbio je da primi argentinskog predsednika Havijera Mileja koji će sutra boraviti u poseti Madridu, navode španski mediji.


Milej bi trebalo da sleti u vazduhoplovnu bazu Torehon de Ardoz, usred tinjajuće diplomatske prepirke između Madrida i Buenos Ajresa zbog primedbi koje je izneo prošlog meseca.


Uprkos tome što je zatražio audijenciju kod španskog kralja, koji ove nedelje slavi 10 godina na prestolu, Milej nije uvršćen na dnevni red kraljevskog doma.

Odluka dolazi nakon što je predsednik Argentine u više navrata napao španskog premijera Pedra Sančeza, a njegovu suprugu optužio za korupciju, prenosi briselski portal Politiko.


Španska vlada je odgovorila opozivom svog ambasadora u Buenos Ajresu, zahtevajući od argentinskog predsednika da se javno izvini.


Španski ministar spoljnih poslova Hose Manuel Alvares zapretio je da će u potpunosti prekinuti diplomatske odnose sa Argentinom ukoliko se Milej ne izvini, ali je on to odbio.


Ministarstvo spoljnih poslova Španije izrazilo je danas snažno negodovanje zbog, kako je navelo „odstupanja od očekivanih diplomatskih normi“ argentinskog predsednika, koji je odlučio da izbegava visoke vladine zvaničnike tokom planirane posete.

„Iznenađujuće je i abnormalno da strani predsednik ni u jednoj od svojih prvih poseta Španiji ne zahteva institucionalni sastanak sa svojim kolegom, kao što to čine svi šefovi država u svetu“, navodi se u saopštenju ministarstva.


Španska ministarka odbrane Margarita Robles rekla je danas da je „logično da kralj ne želi da se sastane sa Mileijem jer je argentinski predsednik „pokazao nepoštovanje prema premijeru Španije“.


„Nijedan Španac to ne može prihvatiti jer premijer pripada svim Špancima, onima koji su glasali za njega i onima koji nisu“, rekla je Robles španskom televizijskom kanalu Telesinko.


Mileju će u Madridu biti uručena nagrada Instituta Huan de Marijana, libertarijanskog konzervativnog analitičkog centra.


On će takođe dobiti orden od madridske konzervativne regionalne liderke Izabel Dijaz Ajuso, čvrstog protivnika socijalističkog premijera Pedra Sančeza.


Na dnevnom redu njegove posete nisu sastanci sa premijerom, kraljem ni ministrom spoljnih poslova.


Kralj i Milej su se sastajali i ranije, a kralj Felipe VI je prisustvovao Milejevoj inauguraciji. Obojica su bili na inauguraciji salvadorskog predsednika Najiba Bukelea ranije ovog meseca.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru