Ko razume, shvatiće: Danas je konstitutivna sednica Skupštine grada

 Danas u 10 časova počinje konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda na kojoj će biti verifikovani odbornički mandati, ali i izabrani predsednik i zamenik predsednika Skupštine, kao i sekretar i zamenik sekretara. U odnosu na prethodni saziv, ovog puta će opoziciju predstavljati efektivno samo 14 odbornika, što je rezultat bojkota pojedinih stranaka, ali i odluke pokreta “Kreni promeni” da ne učestvuje u radu gradskog parlamenta.





Privremeni organ grada Beograda zakazao je za danas u 10 časova konstitutivnu sednicu Skupštine grada Beograda na kojoj će biti verifikovano 110 mandata.


Pored verifikacije odborničkih mandata na dnevnom redu sednice nalaze se i izbor predsednika Skupštine grada i zamenika predsednika Skupštine grada kao i sekretara i zamenika sekretara Skupštine grada.


Prema pisanjima Danasa kandidat za predsednika Skupštine biće Nikola Nikodijević iz Socijalističke partije Srbije, kome će to biti četvrti mandat na čelu gradskog parlamenta.



To je ostalo isto, ali šta se promenilo u Skupštini grada Beograda?


Raspodela snaga u parlamentu 2022. godine i danas

Nakon beogradskih izbora 2022. godine Srpska napedna stranka i Socijalistička partija Srbije imale su ukupno 56 odbornika.


Najveća opoziciona grupacija bila je “Ujedinjeni” koju su činili Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Narodna stranka, Pokret slobodnih građana, sindikat “Sloga”, Pokret za preokret i Pokret slobodna Srbija, a oni su imali 26 odbornika.



Druga najveća opoziciona grupacija bila je “Moramo” čija su okosnica bili Ne davimo Beograd i Ekološki ustanak, oni su imali 13 odbornika.


Dveri i Zavetnici su imali po četiri, a koalicija NADA sedam. Međutim, na konstitutivnoj sednici 2022. godine odbornik sa liste NADA iz redova POKS-a Vuk Stanić podržao je SNS i SPS. Ubrzo su većinu u gradskoj Skupštini podržali i dvoje odbornika Zavetnika.


Na kraju opozicionih predstavnika bilo je 49 od kojih su najaktivniji bili odbornici “Ujedinjeni” i “Moramo”.



Dobrica Veselinović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Dve godine kasnije, nakon lokalnih izbora 2. juna situacija je takva da će opoziciju zastupati samo 14 odbornika.


Kako se uopšte stiglo do tog skromnog broja u samo dve godine?


Bojkot, nećemo mandate i prelazak u vlast

Prvi u nizu razloga zbog kojih je knjiga spala na 14 slova, jeste bojkot. Nakon što je doneta odluka da će se na ponovne beogradske izbore ići 2. juna deo koalicije Srbija protiv nasilja, odnosno Stranka slobode i pravde, Srbija centar i stranka Zajedno odlučile su da neće izaći na izbore, kao i kompletna koalicija NADA.


Neučestvovanje navedenih stranaka na proteklim izborima definitivno je umanjilo broj opozicionih odbornika.


Iako su osvojili najviše opozicionih glasova na prethodnim izborima, ukupno 21, pokret “Kreni – promeni” odlučio je da će njihovi mandati danas biti verifikovani, ali da neće učestvovati u daljem radu gradskog parlamenta zbog izbornih mahinacija.


„Kreni Promeni doneo je odluku da napušta parlament Beograda i Skupštinu opštine Novog Beograda, zbog izbornih malverzacija koje su se desile, odbijamo da učestvujemo na ovaj način, u potpunom kršenju zakona i Ustava. Na ovim izborima dešavale su se mahinacije. Imali smo situaciju da predsednik kmeči kada dobijete 30 minuta godinšnje na RTS, imali ste duple biračke spiskove. Imamo sad i u Nišu prekrajanje izbornih spiskova, istu situaciju na Novom Beogradu, Vračaru, Starom gradu i Čačku“, rekao je ranije lider tog pokreta Savo Manojlović.


Odluka da najveća opoziciona odbornička grupa ne učestvuje u radu parlamenta, drugi je razlog zbog čega će u narednom periodu opozicija biti znatno oslabljena.


Iako su se u prethodnom sazivu izdavali za opoziciju Zavetnici su se ove godine našli na listi Srpske napredne stranke.


U ovom sazivu biće i novih aktera, kao što je lista doktora Branimira Nestorovića, koja broji 10 odbornika.


Dobrica Veselinović vratiće odbornički mandat

Dan uoči sednice stigla je i informacija da će kandidat za gradonačelnika koalicije „Biramo Beograd“ na junskim izborima Dobrica Veselinović podneti ostavku na konstitutivnoj sednici na mesto odbornika.


Veselinović je takav potez najavio još u izbornoj noći, jer rezultati nisu bili ni blizu očekivanih.


„Za rezultate u Beogradu ja prihvatam odgovornost. Mislim da je to važno i narednih dana ćemo sa kolegama iz koalicije i ZLF razgovarati o onome što nam predstoji“, rekao je Veselinović tada.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru