Znamenotosti Beograda: Krsmanovićeva kuća

 Kuća Alekse Krsmanovića ili Krsmanovićeva kuća nalazi se na Terazijama, izuzetno prometnom delu grada. Iako predstavlja velelepno zdanje, danas se zaboravlja njen značaj.





Krsmanovićeva kuća sagrađena je 1885. godine po želji beogradskog trgova Joce Markovića kao raskošna porodična vila. Koliko su spoljašnjost i unutrašnjost prelepe najbolje govori činjenica da su je mnogi smatrali pravim malim dvorcem. Ipak, zbog velikih dugova porodica Marković morala je da proda svoju raskošnu porodičnu vilu Aleksi Krsmanoviću, uglednom izvozniku šljiva i soli, predsedniku Beogradske trgovačke banke. Nakon smrti kuća je zaveštana srpskom narodu. Zadatak Zadužbine Alekse Krsmanovića ostala je aktivna sa zadatkom da podiže domove za decu bez roditeljskog staranja širom Srbije.


Nakon Prvog svetskog rata Krsmanovićeva kuća služila je kao rezidencija regenta Aleksandra I Karađorđevića nakon što je većina dvorova oštećenja i srušena. Kao važan događaj ističe se proglašavanje Kraljevine, Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine. Nekoliko godina kasnije, prizemlje kuće pretvoreno je u elitni bioskop "Adria". Krsmanovićeva kuća ostala je zapamćena kao zgrada Protokola državnog sekretarijata za inostrane poslove SFRJ i Diplomatski klub za vreme Drugog svetskog rata.


Danas je poznata kao Kuća kulture, kao otvoren prostor za sve koji žele aktivno da učestvuju u unapređenju kulturne scene u Srbiji.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru