Znamenitosti Beograda: Dom Jevrema Grujića

 Dom Jevrema Grujića sa liste Znamenitosti Beograd podignut je 1896. godine, radjena je po projektu arhitekte Milana Kapetanovića, a podigao ju je Jevrem Grujić za svoju porodicu. Kuća sa liste Znamenitosti Beograd sagradjena je u duhu francuskog neobaroka i neorenesanse. Domenik D’Andre je italijanski majstor dekorativnog slikarstva čija je fasada jedinstven primerak u arhitekturi Beograda, fasadna dekoracija Doma Jevrema Grujića njegovo je delo a specifično je jer podržava tehniku zgrafita.






U velikim salonima ovog zdanja u periodu izmedju 19 i 20. Veka organizovani su mnogobrojni gradski balovi koji su okupljali društvenu elitu Srbije tog vremena, kao i diplomastki skupovi na kojima su se okupljali političari i intelektualci i odlučivali o budućnosti tada mlade srpske države. U domu Jevrema Grujića je potpisan i tajni ugovor Bugarske i Srbije za oslobodjenje Južnih Slovena 1912. Godine, po kojem je kasnije zasnovan Balkanski Savez.

Porodicu Grujić je u njihovom domu posećivala i kraljica Marija Karadjordjević koja bi dolazila nenajavljena i bez protokola, a porodični prijatelji ili su im i Jovan Dučić i Milan Rakić.

Podrum ovog zdanja je bio i prva diskoteka ikada otvorena u Beogradu 1967. Godine, u to vreme to je značilo sociološki bum u istoriji Beograda.


Dom Jevrema grujića prva je zgrada koja je ikada zaštićena od strane zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, 1961. godine, i jedina je članica Evropskog udruženja istorijskih kuća. Shodno tome spomenik je kulture od velikog značaja.

Na ideju o osnivanju Muzeja Jevrema Grujića došli su današnji potomci loze Jevrema grujića, Lazar Šećerović i Aleksandar Conić, i time doprineli očuvanju bogatoj istoriji o porodičnoj tradiciji. 


Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru