Željko Obradović: Za sve koji ne znaju, a i za one koji su zaboravili

 Želimir "Željko" Obradović (rođen 9. marta 1960. godine u Čačku, Srbija) je srpski košarkaški trener i bivši košarkaš. Trenutno je trener Košarkaškog kluba Partizan.



Igračka karijera:


Borac Čačak: Obradović je svoju igračku karijeru započeo u Borcu Čačak 1978. godine. Sa Borcem je igrao u Prvoj jugoslovenskoj ligi.

Partizan Beograd: 1984. godine prelazi u Partizan Beograd, gde je proveo četiri sezone. Sa Partizanom je osvojio dva prvenstva Jugoslavije (1987. i 1989. godine) i jedan Kup Jugoslavije (1989. godine).

Reprezentacija Jugoslavije: Obradović je bio član reprezentacije Jugoslavije od 1988. do 1991. godine. Sa reprezentacijom je osvojio zlatnu medalju na Mediteranskim igrama 1987. godine.

Trenerska karijera:


Partizan Beograd: 1991. godine Obradović postaje trener Partizana. Sa Partizanom je osvojio jedno prvenstvo Jugoslavije (1992. godine) i jedan Kup Jugoslavije (1992. godine).

Huventud Badalona: 1993. godine Obradović prelazi u špansku Huventud Badalonu. Sa ovim klubom je osvojio Kup Raјmunda Saportе 1997. godine.

Real Madrid: 1994. godine Obradović postaje trener Real Madrida. Sa Realom je osvojio dva prvenstva Španije (1995. i 1996. godine) i dva Kupa Raјmunda Saportе (1997. i 1999. godine).

Benetton Treviso: 1997. godine Obradović prelazi u italijanski Benetton Treviso. Sa Benettonom je osvojio dva prvenstva Italije (1999. i 2000. godine) i jednu Evroligu 2000. godine.

Panathinaikos: 1999. godine Obradović postaje trener grčkog Panathinaikosa. Sa Panathinaikosom je osvojio pet prvenstava Grčke (2000, 2001, 2003, 2004. i 2011. godine) i šest Evroliga (2000, 2002, 2007, 2009, 2011. i 2017. godine).

Fenerbahçe: 2013. godine Obradović postaje trener turskog Fenerbahčea. Sa Fenerbahčecm je osvojio tri prvenstva Turske (2014, 2016. i 2017. godine) i dve Evrolige (2017. i 2018. godine).

Partizan Beograd: 2021. godine Obradović se vraća u Partizan Beograd kao trener. Sa Partizanom je osvojio ABA ligu 2023. godine.

Reprezentacija:


Srbija i Crna Gora: Obradović je bio trener reprezentacije Srbije i Crne Gore od 2004. do 2005. godine. Sa reprezentacijom je igrao na Evropskom prvenstvu 2005. godine.

Nagrade:


9 titula u Evroligi: 2000, 2002, 2007, 2009, 2011, 2017, 2018, 2020. i 2021. godine.

2 Kupa Raјmunda Saportе: 1997. i 1999. godine.

1 Prvenstvo Jugoslavije: 1992. godine.

1 Prvenstvo Katalonije.

Željko Obradović je bez sumnje jedna od najvažnijih ličnosti u istoriji evropske košarke, a svom bogatom trenerskom karijerom-ostavio je neizbrisiv trag na košarku širom sveta, ali posebno u Srbiji i Evropi.


Uticaj na srpsku košarku:


Najveći srpski trener: Obradović se smatra najuspešnijim srpskim košarkaškim trenerom svih vremena. Njegovi brojni trofeji i inovativni stil igre inspirisali su generacije mladih srpskih trenera i igrača.

Domaći uspesi: Odbravić je predvodio Partizan do njihove prve ABA lige titule u 2023. godini, a takođe je bio trener reprezentacije Srbije i Crne Gore tokom nekih od njihovih najvećih međunarodnih uspeha.

Globalna promocija: Osvitlavši srpsku košarku na najvećoj sceni, Obradovićev uspeh je pomogao da se privuče investicije i pažnja ovom sportu u Srbiji.

Uticaj na evropsku košarku:


Rekordni trener Evrolige: Sa rekordnih devet Evroliga titula sa pet različitih klubova, Obradović je prepoznat kao najuspešniji trener Evrolige u istoriji.

Povećanje nivoa igre: Njegova stroga taktika i zahtevan rad podigli su nivo profesionalizma i igre širom Европе.

Uzor za druge trenere: Brojni evropski treneri su usvojili njegove metode i filozofije treninga, čime je doneo značajne promene u evropskoj košarci.

>Uticaj na svetsku košarku:


Svetsko priznanje: Obradovićev uspeh nije prošao neopaženo na svetskoj sceni. On je cenjen kao jedan od najboljih košarkaških trenera na svetu.

Inspiracija za globalne trenere: Njegov rad inspirisao je trenere i igrače širom sveta, čime je košarka postala globalniji sport.

Promocija evropskog stila igre: Obradovićev uspeh je pomogao da se evropski stil igre košarke promoviše na velikoj sceni i uticao je na razvoj košarke širom sveta.

Zaključno, Željko Obradović je legendarna figura u košarci.  Njegovo neizbrisivo nasleđe oseća se u Srbiji, Evropi i svetu.

Na kraju njegov rad u KK Partizan.

Obradovićev povratak i osvajanje ABA lige:

Željko Obradović se na trenersku poziciju Partizana vratio 2021. godine nakon gotovo dve decenije provedene van kluba.

Njegov povratak je izazvao veliko uzbuđenje među navijačima i košarkaškom javnošću u Srbiji, s očekivanjem da on ponovo povede Partizan ka vrhu.

To se i desilo u sezoni 2022/23, kada je Partizan pod Obradovićevim vodstvom osvojio ABA ligu, čime je prekinuta dominacija Crvene Zvezde u regionalnom takmičenju.

Izazovi sa kojima se Partizan suočava:

Konkurencija: ABA liga je izuzetno jaka regionalna liga sa brojnim ambicioznim klubovima sa značajnim budžetima. Održavanje trofea i nastavak dominacije predstavljaće veliki izazov.

Transfer tržište: Partizan tradicionalno nema finansijske mogućnosti velikih evropskih klubova. Obnavljanje i zadržavanje ključnih igrača biće ključno za budući uspeh.

Razvoj mladih igrača: Partizan ima bogatu istoriju razvoja mladih talenata. Obradovićev rad sa mladima i integrisanje domaćih igrača u prvi tim biće od velikog značaja.

Evropska scena: Sljedeća Obradovićeva ambicija biće sigurno ponovan plasman Partizana u Euroligu i ostvarivanje značajnijih rezultata u tom takmičenju.

Mogućnosti za Partizan:

Obradovićev faktor: Iskustvo i znanje Željka Obradovića predstavljaju glavnu prednost Partizana. Njegovo vodstvo i motivacija igrača mogu biti presudni za uspeh.

Talentovani igrači: Partizan trenutno ima talenntovan tim mladjih igrača koji uz Obradovićevo trenersko iskustvo mogu napredovati i postići veće rezultate.

Podrška navijača: Partizan ima jedne od najvjernijih navijačkih baza u Evropi. Njihova energija i podrška mogu biti značajna motivacija za tim.

Finansijska konsolidacija: Ukoliko se Partizan finansijski konsoliduje i omogući Obradoviću veće manevarske prostore na transfer tržištu, mogućnosti za napredak su još veće.

Javno se vode polemike o Obradovićevim kontroverznim trenerskim metodama i poslednjim rezultatima Partizana u Evropi.  Međutim, njegovo osvajanje ABA lige i povratak Partizana među regionalne prvake neosporno su veliki uspesi.


Budućnost Partizana zavisiće od sposobnosti kluba da se suočavi sa izazovima i iskoristi svoje potencijale.  Obradovićev rad, uz talenat igrača i podršku navijača, može Partizanu donijeti još mnogo trofeja u budućnosti.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru