Zanmenitosti Beograda: Botanička bašta "Jevremovac"

 Botanička bašta "Jevremovac" nosi status prve i jedine botaničke bašte u Beogradu i celoj Srbiji. Nalazi se u blizini samog centra grada u Takovskoj ulici. Botanička bašta proglašena je spomenikom prirode II kategorije i spomenikom kulture, a zajedno sa Institutom za botaniku predstavlja nastavnu jedinicu Biološkog fakulteta u Beogradu. U bašti se nalazi raznovrstan biljni fond od 1.000 biljnih vrsta sa različitih kontinenata, vrednim herbarijumom i bibliotekom sa 13.000 bibliotečkih jedinica. 



Za osnivanje prve botaničke bašte zahvaljujemo Josifu Pančiću. Osnovana je 1874. godine na Dorćolu uz obalu Dunava za potrebe nastave na Velikoj školi. S obzirom na opasnost od poplava botanička bašta preseljena je na imanje kralja Milana Obrenovića 1889. godine, koje je nasledio od svog dede Gospodara Jevrema Grujića. Jedini uslov koji je kralj postavio je da se bašta nazove po njegovom dedi - Jevremovac što je i ispunjeno. Inače, kupljena velika staklara Botaničke bašte jedna je od najlepših i najvećih u ovom delu Evrope.


Od raznovrsnog sadržaja se u Bašti nalazi staklenik sa više od 1.000 tropskih, subtropskih i mediteranskih vrsta zeljastih i drvenastih biljaka, otvoreni prostor gde se čuva više od 1.500 vrsta, Japanski i Evropski vrt gde se nalaze biljne vrste jedinstvene za ova područja, kamenjari sa vrstama autentičnim za Balkansko poluostrvo i Dečiji kutak.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru