Prvi maj, a Skupština nikad punija: Mapet šou može da počne!

 U Skupštini Srbije održava se Prva posebna sednica u Četrnaestom sazivu i to sa jednom tačkom dnevnog reda – izbor Vlade i polaganje zakletve predsednika i članova. Mandatar Miloš Vučević rekao je da će trećinu ministara činiti oni koji nisu bili u sastavu poslednjeg kabineta Ane Brnabić. 




Ovo je zakletva koju će danas polagati novi članovi Vlade

Zakletva glasi: „Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije“.

Ivica Dačić u skupštinsku salu došao je u društvu Marka Miloševića, unuka Slobodana Miloševića. 

U skupštinu je stigao predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić. 

Na današnju sednicu stigao je i Aleksandar Vulin, koji se od prošle godine nalazi na crnoj listi sankcija SAD. U novoj vladi biće potpredesnik. 

Dojučerašnja opozicionarka i predsenika stranke Zavetnici, Milica Đurđević Stamenkovski stigla je u Skupštinu Srbije.

Bratislav Gašić kom će u novom sazivu Vlade pripasti sektor odbrane, takođe je stigao pred današnju skupštinsku sednicu. 

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil stigao je u zgradu Skupštine. 

Predsedavajuća Ana Brnabić konstatovala je da 195 narodnih poslanika prisustvuje sednici na kojo će se birati nova Vlada Srbije.


"Postoje uslovi za rad Narodne skupštine", rekla je Brnabić.


Ona je obavestila poslanike da su na današnju sednicu pozvani kandidati za predsednika Vlade i članovi Vlade, predsednik Skupštine Vojvodine, guverner Narodne banke Srbije, predstavnici tradicionalnih crkava i verskih zajednica, predsednik Ustavnog suda, predstavnici pravosuđa, predstavnici SANU....


"Današnjoj sednici prisustvuju šefovi diplomatsko konzularnih misija i međunarodnih organizacija u Srbiji", navela je ona.

Srđan Milivojević, narodni poslanik Demokratske stranke, reklamirao je na početku poslovnik tražeći duže vreme, tačnije duplo vreme za raspravu za izbor Vlade.


"S obzirom da je bivši predsednik SNS pozvao na rad i rekao da radimo, hajde da pokažete da ste spremni da radite", rekao je Milivojević


Međutim, predlog Srđana Milivojevića je odbijen, s obzirom na to da je ZA glasalo 62 poslanika.

Zatim je povredu poslovnika reklamirao i predsednik DS Zoran Lutovac, koji je imao primedbu zbog načina kako je sazvana sednica Skupštine.


"Šta je to sprečavalo sve vas da se ranije zakaže sednica, pa je moralo ovako dan za danom", pitao je Lutovac Anu Brnabić, koja mu je odgovorila da će imati tokom diskusije vremena da se izjasne po tom pitanju.

Mandatara za sastav nove Vlade Srbije Miloša Vučevića poslanici vladajuće većine pozdravili su aplauzom pre obraćanja, a on je potom predstavio sastav nove izvršne vlasti i izneo detalje svog ekspozea.

"Vlada koju će predvoditi će biti u najvećoj meri Vlada kontinuiteta. Verujem u snagu našeg naroda i njegovu ljubav prema otadžbini i slobodi. Ne možemo da dozvolimo da budemo ravnodušni i da tvrdimo da nas ne dotiču sukobi u našem okruženju", naveo je Vučević.

I tako, sve po starom, ništa novo i Mapet šou je u toku!


Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru