Plenković i Milanović : Razmena uvreda i pogledi bez rukovanja

Odnosi Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića, predsednika i premijera Hrvatske, već godinama su veoma tenzični, a u poslednje vreme čini se da su postali još zaoštreniji. Milanović i Plenković tako su se godinama međusobno "častili" epitetima kao što su "narikača", "institucionalni parazit", "štetočina kakvu hrvatska nije videla", "karijes Pantovčaka", "šmrkavac", "Kremljenko", "manijak", "kum kriminala", "mali miš"...




Jedan od poslednjih ispada na relaciji Milanović-Plenković dogodio se povodom obeležavanja 33. godišnjice od osnivanja hrvatske vojske. Na svečanoj akademiji tim povodom, kojoj su prisustvovali i Milanović i Plenković, njihov susret prošao je bez pozdrava i rukovanja. Predsednik i premijer samo su kratko klimnuli glavom jedan drugom.


"Tu smo zbog hrvatske vojske", poručio je Plenković, odgovarajući na pitanje novinara zbog čega se nije pozdravio sa predsednikom Milanovićem. Na dodatno pitanje da li je pozvan na prijem na Pantovčak kod Milanovića, vrhovnog komandanta Oružanih snaga Hrvatske, Plenković je naveo da "ima drugih poslova".


"Ja sam u kampanji, kampanja je bitna", rekao je hrvatski premijer.

Nepozdravljanje dvojice najviših hrvatskih zvaničnika već je postala uobičajena stvar, pošto se Milanović i Plenković nisu pozdravili ni na prošlogodišnjem obeležavanju godišnjice operacije "Bljesak", u kojoj je hrvatska vojska 1995. godine proterala hiljade Srba iz Zapadne Slavonije. Njihov susret je bez pozdrava prošao, uprkos tome što su sedeli jedan do drugog, i u aprilu 2022. godine na svečanoj akademiji povodom godišnjice osnivanja 4. gardijske brigade.


Milanovićevi i Plenkovićevi odnosi se, tradicionalno, zaoštravaju u izbornim kampanjama, a posebno je to bilo u ovoj kampanji, jer je Milanović bacio oko na Plenkovićevu funkciju, odnosno nameravao da se kandiduje za premijera, ali ga je u tome sprečio Ustavni sud Hrvatske.

Tako je u finišu ovogodišnje predizborne kampanje, Milanović optužio Plenkovića da je "ugroženi direktor", te da se nalazi na čelu "najkorumpiraniji vlade u hrvatskoj istoriji".


"Andreju Plenkoviću ne smetaju pljačka države i korupcija koju godinama sprovode članovi HDZ-ovog kartela. Ne smeta mu što vodi najkorumpiraniju vladu u hrvatskoj istoriji, ali smetaju mu oni koji govore o tome i mediji koji još uvek slobodno pišu o njegovom kriminalu i korupciji. I kao svaki raskrinkani i ugroženi diktator, Plenković ih proglašava neprijateljima i zaverenicima", naveo je Milanović.


Ni Plenković nije alergičan na teške reči, pa je tako optužio Milanovića za "štetočinsko ponašanje" i "diktatorske manire", dodavši da je hrvatski predsednik "maligni element" političkog i društvenog života Hrvatske.


"On je predvodnik kršenja, ne samo Ustava, nego opštih i temeljnih načela ustavnog poretka. Ima sniženu političku kulturu, vulgarnost i primitivizam", poručio je nedavno hrvatski premijer.

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama.

Slučaj glavnog tužioca i promena Kaznenog zakona

Sukob na relaciji Milanović-Plenković dodatno je rasplamsalo postavljanje Ivana Turudića za glavnog državnog tužioca. Turudić je imenovan na predlog vlade Andreja Plenkovića, uz veliko protivljenje Zorana Milanovića i opozicije.

Prema rečima Milanovića, imenovanjem Turudića, Plenkovićev HDZ je "preuzeo kontrolu nad ključnom institucijom krivičnog progona u Republici Hrvatskoj, što je suprotno ustavnom određenju uloge DORH-a (Državno tužilaštvo Republike Hrvatske) kao nezavisnog i samostalnog pravosudnog tela". On je dodao da se Turudić "trajno diskvalifikovao" za dužnost glavnog državnog tužioca jer se, kako tvrdi, kao predsednik suda tajno nalazi i družio sa Zdravkom Mamićem koji je tada bio osumnjičen i pod istragom za finansijske malverzacije.

Sa druge strane, Plenković je poručio da niko nije rekao Turudiću da se kandiduje, već da se on sam kandidovao za funkciju.

"Mogao je da se kandiduje svako ko je hteo. Da se kandidovao neko bolji, možda bismo njega izabrali, ali od onih koji su se kandidovali, Turudić je bio najbolji", poručio je hrvatski premijer.


Hrvatski predsednik kritikovao je i usvajanje "Lex AP", odnosno izmena Kaznenog zakona, kojim se uvodi novo kazneno delo - neovlašćeno otkrivanje sadržaja iz istražne i dokazne radnje. On smatra da je cilj izmena zakona, "ne samo da se spreči objava informacija o istragama, nego i da se kazne svi koji te informacije javno objave".

"Hrvatsko pravosuđe ušlo je tako u mračno razdoblje jednopartijske kontrole u kakvom nije bilo nikada od osamostaljenja hrvatske države", poručio je Milanović.

Odgovarajući na kritike na račun zakona, Plenković je poručio da se on odnosi na "ono što se u Hrvatskoj uvrežilo kao da je normalno".

"A u hrvatskom političkom i javnom životu uvrežilo se, kao da je normalno, da ljudi koji su službene osobe ili oni koji su ovlašćeni da dođu u posed dokumenata, zloupotrebljavaju te podatke, što je protivno zakonu", rekao je hrvatski premijer. 

Prema njegovim rečima, zloupotreba je postala praksa koja se "pogrešno naziva nekakvim javnim interesom".

"Tu nema nikakvih uzbunjivača i nema nikakvih istraživačkih novinara”, poručio je Plenković.

Sa hrvatskim premijerom, međutim, nisu saglasni u Hrvatskom novinarskom društvu koji poručuju da su izmene zakona pogubne za slobodu medija i pravo javnosti da bude informisana. U saopštenju HND-a, navodi se da je uvođenje takvog zakonskog rešenja udar na novinarsku profesiju i javni interes, te otvoreni napad na uzbunjivače.

A nekada su bili kolege...
Zoran Milanović i Andrej Plenković upoznali su se još 1990-ih godina dok su radili u hrvatskom ministarstvu spoljnih poslova. Navodi medija o tom periodu njihovog odnosa se poprilično razlikuju. Jedni tvrde da su se družili, a drugi da su samo bili pristojne kolege. Kao i pisanje hrvatskih medija, razlikuju se i stavovi dvojice glavnih aktera.


Milanović kaže da se, dok je radio kao diplomata u Briselu, družio sa Plenkovićem. 

"On je dolazio kod mene, mog sina i moje žene u Brisel. Zajedno smo gledali finale Vimbldona, išli na večere po Briselu. Bili smo okej", rekao je Milanović.

Plenković, sa druge strane, taj period pamti malo drugačije.

"Ja da ne znam naše odnose, na osnovu ovoga što je on govorio ispalo bi da smo nas dvojica najbolji prijatelji. Ne radi se ni o kakvoj bliskosti. Nismo mi nikakvi stari i veliki prijatelji. Mi smo bili kolege u ministarstvu koje su možda popile nekoliko kafa", rekao je Plenković.

Bilo kako bilo, od "nekoliko kafa" ili "zajedničkog gledanja Vimbldona" više nije ostalo ništa, pa tako poslednjih godina nema ni "okej", ali ni korektnih odnosa na nivou "kolega", već isključivo ispaljivanje najpogrdnijih uvreda na račun onog drugog. I tako do novih izbora.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru