Panović: Ovo je prva zavetnička vlada u Srbiji, projektni zadatak je bio da se „razbuca“ opozicija

 Živimo u jednoj vrsti neformalnog predsedničkog sistema i znamo gde je centar moći. Vlada je poluga predsednika Republike, izjavio je programski direktor Demostata Zoran Panović. "Ovo je vlada kontinuiteta, jako partijski utemeljena", istakao je on.




Ovo je vlada radikala, JUL-a, SPS, ali bez nove demokratije, ako govorimo starim rečnikom, a ako govorimo novim rečnikom, ovo je prva zavetnička vlada u Srbiji, rekao je Panović za Novi dan na N1.


„Vrlo je bitno da postoje simbolički bitni ministri – povratak Aleksandra Vulina i predsednica Zavetnika (Milica Đurđević Stamenkovski), oni daju taj ton vladi, oni su avangarda ove vlade“, istakao je Panović.


Prema rečima Panovića, bitan je ulazak Zavetnika u vladu, navodeći da posao predsednice tog pokreta nije bio da pređe cenzus, već da „razbuca“ opoziciju i u tome je uspela.


„To je bio projektni zadatak i kao takvi deo su onoga što su i bili“, naveo je Panović.


Govoreći o Aleksandru Vulinu, Panović kaže da ostaje da se vidi šta će on sve biti.


„On uvek ima neku vrstu simboličkog značaja“, podsetio je Panović.


Govoreći o ulozi Vulina, Panović kaže da je on jedini od njih koji može da kaže da je „saborac sa Vučićem“ jer, kako je istakao, Vulin ima specifičnu težinu i pokazao je principijelnost svih ovih godina, „nikada nije paktirao sa drugim opcijama“.



Ovo je vlada kontinuiteta, jako partijski utemeljena. Pokazalo se da su ministri koji imaju utemeljenje u partijskoj bazi dominantni, ocenio je Panović.


„I dalje, posle svega, opet sve više zavisi od Vučićeve političke racionalnosti nego od snage opozicije. I dalje ostaje dilema da li Vučić više zamajava proevropsku ili prorusku javnost.

Ima i jednog i drugog. Postoji manevar da se stvari mogu predstaviti na različite načine“, smatra Panović.


O izborima i raskolu u opoziciji

Na ovim izborima pokazaće se ko je jača opozicija, a to će zavisiti od izlaznosti i toga ko će da kontroliše izlaznost.


„U odnosu na izlaznost i rezultata videće se koja opozicija će biti glavna“, smatra Panović.


Sa druge strane, kako kaže Panović, birači su, prema istraživanjima javnog mnenja u nekoj letargiji i zbunjeni i to je prouzrokovao ovaj raskol u opoziciji.


Prema njegovoj oceni, bilo bi najbolje da je koalicija Srbija protiv nasilja ostala zajedno.


Ovo sada što imamo je rivalstvo u opoziciji i nemoguće da se zadrži neka ekvi distanca, i to vlast koristi, naveo je Panović.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru