Kome je veći stres: Roditeljima ili osmacima?

 Učenici osmog razreda se danas raspuštaju, čeka ih važna životna odluka - upis srednje škole. Koja su to zanimanja i smerovi sa kojima se lako nalazi posao i pristojno zarađuje,otkrio jeVeselin Ražnatović iz Unije poslodavaca.




On upozorava da ako ne zainteresujemo decu za zanatska zanimanja, njih će raditi ljudi iz Indije, Nepala, Pakistana…


„Stranci imaju niže dnevnice od srpskih radnika za 30 do 40 odsto. Imamo incijativu da se uvede dualno obrazovanje, kombinacija edukacije i prakse. Dosta stvari će zameniti veštačka inteligencija, ali pekara, zidata, tesara neće“, kaže Ražnatović i dodaje da su tesar, keramičar i zidar danas najtraženija zanimanja u Srbiji.

Ako posmatramo gimnazije u Beogradu, na prvom mestu, prema zvaničmim podacima sa sajta Moja srednja škola, najviše osmaka želi da upiše Treću beogradsku, i to prirodno-matematički smer. Poslednji učenik koji je upisao ovaj smer prošle godine, ostvario je čak 95,65 bodova, što definitivno svedoči da je ova gimnazija popularna među odlikašima.

Isti smer tražen je i u Četrnaestoj gimnaziji, za koji je prošle godine bilo potrebno 92,75 poena, kao i u Četvrtoj (92,38).


Opšti smer popularan je u Desetoj beogradskoj gimaziji i za njega je prošle godine bilo potrebno 91,55 bodova, dok je najtražniji opšti smer ponovo u Trećoj (91,31).

Iako su gimnazije oduvek tražene, ni interesovanje za stručnim školama nije mnogo manje.


Recimo, smer Elektrotehničar informacionih tehnologija u beogradskoj Elektrotehničkoj školi Nikola Tesla, prošle godine upisivali su samo odlikaši, a poslednji upisan imao je čak 93,07 bodova. Drugi smer u istoj školi koji je popularan među malim maturantima i Administrator računarskih mreža, i za njega je prošle godine bilo potrebno 89,35 poena.


Tražena škola je i Vazduhoplovna akademija.


Za smer tehničara vazdušnog saobraćaja prošle godine je trebalo najmanje ostvariti 93,31 poen, što ne čudi, jer za vaj smer važi da obezbeđuje posao odmah po završetku škole, sa izuzetno dobrim uslovima rada i platom.

Kada je u pitanju Medicinska škola Beograd, za ginekološko-akušersku sestru bilo je potrebno minimum 75,93 boda, za pedijatrijsku sestru minimum 82,8, za medicinsku sestru tehničara 88,95, a za fizioterapeutskog tehničara 81,1 poen.

Za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2024/2025. godinu planirano je 72.522 mesta.

Završni ispit  je planiran za 17, 18. i 19. jun.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru