Znamenitosti Beograda: Kuća Nikole Pašića

 Kuća Nikole Pašića  nalazi se u Francuskoj ulici, a podignuta je 1872. godine, sastoji se od podruma, prizemlja i mansarde. Imanje na kojem je kuća sa liste Znamenitosti Beograd podignuta pripadalo je čuvenim trgovcima-boltadžijama, Nikoli i Kosti Džanga. Kuća je jednoporodična kuća sa baštom, visokim prizemljem i tavanicama.




Prema podacima porodičnog arhiva Nikole Pašića, kuću je kupio nakon njihove smrti na javnoj licitaciji održanu od strane policije Dorćolskog kvarta 1893. Godine.

Nakon temeljne popravke i rekonstrukcije kuće, Nikola Pašić se u nju i uselio i ostao do kraja života, 1926. Godine.

U periodu izmedju 1921.-1922. Godine je izvršena obnova kuće kada je osnovni izgled umnogome izmenjen. Podignut je sprat na jednom delu kuće, dozidano je dvorišno krilo i uvedene su instalacije etažnog grejanja i tople vode. Naknadno je uredjena fasada i postavljena fasadna plastika i dekoracija, stupci sa stopama i kapitelima, balistrada na završetku sprata i početku masandre i ukrasi iznad otvora. 


Današnji izgled kuće je ono kako ju je Nikola Pašić projektovao, budući da je bio inženjer po struci, u saradnji sa arhitektom Marijanom Vujovićem.

Krov ovog zdanja prekriven je eternitom dok su prizemlje i zgrada ozidani od kamenih kvadera i cigle. Pored prizemlja, od kamenih kvadera ozidana je i dvorišna ograda, što ukazuje na to da su zidani istovremeno. 

Fasadu obeležava mermerna ploča postavljena 1936. Godine od strane Mesnog odbora jugoslovenske radikalne zajednice za Beograd u čast srpskog velikana Nikole Pašića.

Osim Nikole Pašića kuća je bila dom dugogodišnjeg predsednika ministarskog saveta, diplomate, ministra spoljnih poslova i predsednika radikalne stranke i kao takva je bila otvorena za strane državnike, diplomate i novinare.

Iz aspekta kulturnog nasledja izgradnja kuće je otpočela uredjenje Dorćolskog kraja.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru