Perfidno obmanjivanje glasača

 Uoči beogradskih izbora za koje je predsednik države Aleksandar Vučić rekao da će biti 2. juna, vlast svakodnevno govori da ih je opozicija već izgubila. Navodno iza svega stoje istraživanja javnog mnjenja koja prema rečima naprednjaka potvrđuju da je za opozicionare glavni grad nerešiva enigma, dok predsednik kaže da se Beograd promenio i da opozicija to ne razume. Ipak, matematika je neumoljiva - opozicija može da pobedi ukoliko se ujedini, što su potvrdili i neki ranije izbori.




Dok se čeka epilog tog da li će beogradski izbori biti spojeni sa lokalnim širom Srbije, naprednjaci su uveliko u kampanji. Obilaze haustore, hodnike dele flajere, broje glasače (i one fantomske), a u kampanji im pomaže i njihov najmoćniji član, predsednik Aleksandar Vučić.


Neretko u svojim nastupima, u pauzi između nadgledanja radova na putevima i razgovora sa svetskim zvaničnicima Aleksandar Vučić poručuje opoziciji da nema čemu da se nada i da će Beograd ostati naprednjački.


U nedavnom preseku istraživanja javnog mnjenja, Aleksandar Vučić je rekao da je čitao analize NDI i rekao da će opozicija izgubiti izbore.


Poručio je opoziciji da je pala, a da birači ne žele njihovu politiku.


„Imam više istraživanja, i po svakom su pali. Oni imaju svoje limite u Beogradu. Misle da je dovoljno da vode antisrpsku politiku, pa će dobiti Beograd. Beograd se promenio, čak im je lakše da dobiju izbore negde drugde. Neće ljudi njihovu politiku u Beogradu, i vrlo su limitirani. I pošto znaju to, opet hoće da ucenjuju. Nećete na silu ništa dobiti“, poručio je Vučić.


„Vučićeva oprobana taktika za demotivisanje birača“

Politikolog Aleksandar Ivković navodi da je apsolutno netačno da je Beograd trajno promenjen i da opozicija nema šansu za pobedu.


On podseća da su i rezultati u decembru potvrdili da opozicija ima čemu da se nada ukoliko izađe na izbore.


“U Beogradu smo imali sledeću situaciju u decembru: SNS i SPS su osvojili 44%, Srbija protiv nasilja i NADA 41%, lista „MI“ 5%, i još je oko 5-6% opozicionih glasova ostalo ispod cenzusa. Mada je rast podrške uvek pozitivna stvar, opozicija ne mora nužno da poraste da bi pobedila u Beogradu, već da uradi dve stvari – održi izlaznost na nivou iz decembra i ne dozvoli rasipanje glasova”, poručuje Ivković za Novu.


On naglašava da uslovi nisu jednostavni, te da pred opozicionim predstavnicima nije lak zadatak, ali da sigurno ne može da se kaže da je sve izgubljeno.


“Širenje te priče i selektivno otkrivanje nalaza istraživanja je već oprobana Vučićeva strategija za demotivisanje opozicionih glasača. Ako opozicija odluči da učestvuje na izborima, uz dobru organizaciju i saradnju i dalje može da pobedi. To, po mom mišljenju, svakako podrazumeva dodatno ukrupnjavanje, kako bi se sustigla ukrupnjena vlast, jer SNS, SPS, SRS i Zavetnici učestvuju na jednoj listi”, jasan je Ivković.


Vučičev narativ suprotan istini

U prethodna dva izborna ciklusa u Beogradu, odnosno 2022. i 2023. godine predsednik Aleksandar Vučić je neretko ponavljao da će opozicija izgubiti i da on redovno čita istraživanja javnog mnjenja koja to potvrđuju.


Na izborima 2022. godine opozicija je u zbiru imala 70.000 glasova više nego SNS i SPS u Beogradu. I tada je pominjana kriza legitimiteta, a da se nisu rasuli svi opozicioni glasovi na liste koje nisu prošle cenzus, opozicija bi pobedila u glavnom gradu pre dve godine.


Zbog toga se nametnula tema krize legitimiteta, pa je najavljeno da će novi izbori biti do kraja 2022. godine, ali su oni održani tek godinu dana kasnije.


Na decembarskim izborima 2023. desio se veliki broj izbornih nepravilnosti koje su uticale na rezultate, ali i je i tada jedan deo partija opozicije ostao ispod cenzusa. Opozicija je ostvarila raspektabilan rezultat, ali je pobeda izostala.


Dakle, ukoliko se izborni uslovi poprave, a opozicija smanji na minimum broj lista koje će ostati ispod cenzusa, Beograd neće biti nimalo težak zadatak za pobedu. A teza da se glavni grad promenio samim tim nije realna, niti relevantna.


Hoće li opozicija uopšte učestvovati na izborima?

Nakon što su propali pregovori između vlasti i opozicije oko izbornih uslova, predstavnici Srbije protiv nasilja i NADA su saopštili da je vlast rešila da na izbore ide bez opozicije.


Poručili su da je vlast odbila da ispuni zahtev da beogradski i lokalni izbori budu spojeni i da se održe istog dana.


Oni su rekli da je vlast izabrala da na izbore ide bez opozicije, ali da do 18. aprila ima vremena da se promeni zakon kojim bi se omogućile izmene kako bi se izbore spojili.


Iako nije pominjao bojkot kao jedini scenario kojim se politički kriza svakako produbila, postoji mogućnost da građani 2. juna ne glasaju za predstavnike koalicije SPN i NADA.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru