Partizan dozvolio da drugi odlučuju o njemu: Realnost je jedno a letenje u nebo, drugo

 Košarkaši Partizana su prokockali mnogo dobijenih utakmica u Evroligi, te će verovatno ostati bez plej-ina.


Ostalo je da se odigra još poslednje kolo regularnog dela elitnog takmičenja, a crno-belima je potrebna pobeda protiv Valensije, ali dan ranije i poraz Efesa od Crvene zvezde u Istanbulu, što je zaista malo verovatno.


Bilo kako bilo, šanse Partizana za plasman među 10 najboljih i dalje postoje, ali crno-beli nisu smeli da dopuste da se drugi pitaju o njihovoj sudbini, a nije da nisu bili u dobroj poziciji pre samo nekoliko kola.

Imali su izabranici Željka Obradovića ove sezone mnogo uspona i padova, malo je bilo velikih serija pobeda, a ova ekipa jednostavno nije pokazala dovoljno stabilnosti i kvaliteta, kojeg je imala prošle godine, pogotovo kada je bilo najvažnije.


Teško je porediti prošlogodišnji i ovaj tim, ima tu mnogo i sličnosti i razlika, ali slika Partizana ove sezone se možda najbolje pokazala na mečevima protiv Reala i Olimpijakosa u Areni. Poredeći sa prošlom sezonom, nije teško da zaključimo sledeće – pre oko godinu dana Partizan je pred kraj regularnog dela na krilima sjajne energije srušio i Real i Olimpijakos u Areni, a ove godine je oba puta poražen.


Kada smo već kod Reala i Olimpijakosa, to su dva od ukupno pet timova ove sezone, s kojima Partizan ima skor 0-2. U tu grupu spadaju još Barselona, Virtus i Bajern.

Složićemo se da u ovoj grupi nisu smeli da budu bar Virtus i Bajern, a što ne reći i Olimpijakos, protiv kojeg je Partizan imao šanse u oba meča i to veoma velike.


Bez ikakvog potcenjivanja bilo koga u Evroligi, nije nimalo lako dobiti ni Virtus ni Bajern, a tek Olimpijakos, ali Partizan je to morao da učini, jer bez tih pobeda ili makar jedne od njih, ni ne može da odlučuje o svojoj sudbini. A nije da crno-beli nisu imali šansi u oba duela i sa Virtusom i sa Bajernom. Setimo se sada svih tih neizvesnih završnica, trojke Silvejna Franciska, sudijskih grešaka u Bolonji, olako prodatih lopti na prevođenju… Bilo je tu baš svega, ali ne tako lepog po crno-bele i zbog toga sada ispaštaju.


Kada smo kod klubova protiv kojih Partizan ima skor 2-0 ove sezone, u tu grupu spadaju Žalgiris, Alba i Asvel. Toj grupi timova može da se priključi i Valensija, ako Partizan slavi u poslednjem kolu. Premalo za neki ozbiljan iskorak i rezultat u ovako konkurentnoj Evroligi.



Dakle, protiv osam ekipa Partizan ima skor 1-1 ove sezone. Na toj listi su PAO, Monako, Fenerbahče, Makabi, Baskonija, Efes, Olimpija i Crvena zvezda, od koje zavisi Partizanova sudbina.


Zaista je apsurdno da će navijači crno-belih navijati za Zvezdu u poslednjem kolu, ali situacija je takva kakva jeste i sada nema nazad.


Porazi od Virtusa, Bajerna i Olimpijakosa, neuspesi u Istanbulu protiv Efesa, u Vitoriji protiv Baskonije, u Milanu protiv Olimpije, katastrofalne poslednje četvrtine protiv Barselone i Monaka u gostima… Sve su ovo razlozi koji su Partizan koštali prilike da sam odlučuje o svojoj sudbini.


Takođe, još jedan podatak je veoma bitan za navesti kada je evroligaška sezona u pitanju. Crno-beli u gostima ove sezone imaju skor 4-13. Po tom parametru gori su samo Zvezda (3-14), Olimpija (3-13) i Alba (1-15), dok isti skor imaju Asvel, Bajern i Efes.


Realno gledano ni igra Partizana ove sezone nije bila očaravajuća i obećavajuća. Razlike u kvalitetu u odnosu na timove iz gornjeg dela tabele jesu male, ali ipak postoje, a Partizan ove sezone (bar za sada) jednostavno nije uspeo dovoljno da doda gas.


U teoriji i višoj matematici, Partizan i dalje ima šanse da se plasira u plej-in, samim tim i dobije šansu za plasman u plej-of, na Fajnal-for, pa i u borbu za titulu. Ipak, u praksi, teško je to sve ostvarivo.


Sačekaćemo poslednje kolo za više zaključaka…A li jedno je realnost, a drugo puste želje!

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru