Kuda sve ovo vodi: Debakl pregovora o izborima

 Treći sastanak parlamentarnih stranaka vladajuće većine i opozicije, na kome će se razgovarati oko daljeg rada na primeni preporuka ODIHR-a za poboljšanje izbornih uslova počeo je jutros malo posle 10 sati. Sastanku kom predsedava Ana Brnabić, pored članova vladajućih stranaka, prisustvuju i predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" kao i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil i ambasador EU Emanuel Žiofre.





Sastankom je  predsedavala Ana Brnabić, koja je u pozivu poslaničkim grupama je uputila molbu da pripreme sve eventualne komentare i predloge izmena ili dopuna dostavljenih radnih verzija izmena pet zakona. 

Pozivu na sastanak, koje uputila Ana Brnabić, odazvali su se i predstavnici nevladinih organizacija CESID, CRTA i Transparentnost Srbija, kao i šef šef misije OEBS Jan Bratu.


Kad je reč o strankama sa liste Srbija protiv nasilja, sastanku su prisustvuvali Marinika Tepić, Miroslav Aleksić, Biljana Đorđević, Zdravko Ponoš, Zoran Lutovac, Dragan Rakić, kao i Srđan Milivojević.


Milivojević je, jer je na današni dan ubijen novinar Slavko Ćuruvija, doneo naslovnicu Telegrafa na kojoj se vidi fotografija kako Ćuruvija nakon atentata leži na pločniku.


Sastanku su prisustvovali i poslanici grupe Mi- Glas iz naroda.

Miloš Jovanović je dao mišljenje o trenutnoj situaciji.

Pozivanjem stranih ambasadora, i to ambasadora zemalja čije su spoljne politike u direktnoj suprotnosti sa vitalnim nacionalnim interesima srpskog naroda i države Srbije, i njihovim uplitanjem u naše, i samo naše unutrašnje probleme, režim Aleksandra Vučića još jednom je unizio i osramotio Srbiju.

Za razliku od mnogih na političkoj sceni Novi DSS je svoj i ne dugujemo ništa nikome sem svojim biračima i građanima Srbije. A njima dugujemo ozbiljnost i liderstvo koje smo im obećali.


Кao ozbiljni ljudi danima smo davali šansu dijalogu i predlagali inicijative i izmene u cilju prevazilaženja krize u Srbiji. Ali zbog iste te ozbiljnosti smo dužni reći da je dijalog o izbornim uslovima za izbore koji su već raspisani u najmanju ruku zakasnio.

Milenko Jovanov, šef poslaničke grupe SNS i Borislav Novaković, poslanik iz redova Narodnog pokreta Srbije, poznati su po tome što vode veoma žestoke duele u parlamentu tokom zasedanja. Tokom skupštinskih rasprava neretko de dešavalo da padnu "teške reči" između njih dvojice, a u nekoliko navrata tenzija je bila toliko velika da je pretila da preraste i u fizički obračun. 


Danas je, međutim, rasporedom sedenja odlučeno da upravo ljuti protivnici iz Skupštine budu jedan do drugog tokom pregovora.

Predsednik Narodnog pokreta Miroslav Aleksić rekao je, tokom razgovora za TV N1, da vlast nije pokazala na današnjem sastanku volju da lokalni i beogradski izbori budu spojeni.

„Nema nekog napretka velikog. Vlast nije pokazala želju da se postigne dogovor da svi izbori budu spojeni i da ključne preporuke budu primenjene što se tiče biračkog spiska i da se napravi dogovor o medijima. Oni su osmislili sastanak da mi danas govorimo o preporukama koje jesu deo ODIHR preporuka, ali suštinski ne znače ništa“, rekao je Miroslav Aleksić.

Predstavnici opozicije demonstrativno su napustili razgovore sa vladajućom koalicijom, navodeći da vlast ne želi da razgovara o njihovim zahtevima.

Marinika Tepić, narodna poslanica i potpredsednica Stranke slobode i pravde, rekla je da je opozicija napustila sastanak, jer se oni, kako je rekla, pretvorio u farsu i predstavu za goste. 

"Potpuno je bilo jasno iz uvodnog izlaganja Ane Brnabić u kom pravcu će sve ići. Mi smo išli sa jasni stavom da izbori, onako kako oni žele da ih organizuju, su nemogući. Rekli smo da ne možemo da učestvujemo u ovoj vrsti razgovora dok se izbori ne odlože i dok se ne primene preporuke ODIHR-a. Bila sam slobodna da pitam uvažene goste (ambasadore SAD i EU prim.aut) da li u njihovim državama zaposleni u javnim ustanovima bivaju kažnjeni ako odbijaju da odu na miting vladajuće stranke", navodi Tepić.

Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke i narodni poslanik, rekao je da nije moguće rešavati tehničke preporuke ODIHR-a dok se ne ispune tri osnovna uslova koja je postavila opozicija.

"Oni nisu hteli da dopune dnevni red. Mi smo na vreme tražili dijalog, dijalog je zakazan tek dva dana pre raspisivanja izbora, a onda kad smo ušli u taj cajtnot, onda je počelo da se razgovara i da nam se nude neki razgovori i da se lažno tvrdi da su prihvaćena prva dva zahteva. Očigledno je da je ovaj dijalog zakazan pre svega sa ciljem da bi međunarodnoj zajednici i građanima Srbije prikazali da su otvoreni za dijalog. Suština je što oni negiraju da postoji problem sa izborima i politička kriza", navodi Lutovac.

Biljana Đorđević iz Zeleno-levog fronta navela je da demaskirana priča da vlast želi da ispuni preporuke, a da opozicija to stopira.

"Mi idemo ka tome da naredni izbori budu održani bez ispunjenih preporuka ODIHR. Ana Brnabić, kad kaže da je zakonski morala da raspiše izbore, ona prikriva da je raspisala izbore čijim će se održavanjem kršiti svi drugi zakoni ove zemlje i da će oni biti nelegitimni", navodi Đorđević.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru