Izrael i SAD uvereni da Iran priprema uzvratni udar na Izrael

 Izrael i SAD su uvereni da se Iran sprema da uzvrati na smrtonosni izraelski napad na iranski konzulat u Siriji, tvrde američki zvaničnici.



Izrael je u ponedeljak izvršio smrtonosni vazdušni udar na iranski konzulat u Damasku u Siriji i ubio više visokih lidera iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC), podseća Pentagon, prenosi Si-Bi-Es (CBS) Njuz.


Prema tvrdnjama Pentagona, SAD su prikupile obaveštajne podatke da Iran planira uzvratni napad koji bi uključivao roj bespilotnih letelica Šahed i krstareće rakete.


Zvaničnici SAD kažu da su vreme i cilj iranskog kontra-udara nepoznati, ali da bi proporcionalan odgovor na napad u Damasku bio udar na neko izraelsko diplomatsko predstavništvo, a anticipirano vreme napada do kraja ramazanskog posta sledeće nedelje.


Još jedna značajna nepoznanica je lokacija sa koje bi iranske bespilotne letelice i projektili bili lansirani - iz Iraka, iz Sirije, ili sa iranske teritorije. 


Bela kuća: Pregovori o primirju u Gazi nastavljaju se za vikend u Kairu

Nova runda pregovora o primirju u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca biće nastavljena za vikend u Kairu, uz prisustvo predstavnika Sjedinjenih Američkih Država, saopštila je Bela kuća.


Kako je navedeno, direktor CIA Vilijam Berns predvodiće američku delegaciju, navodi Rojters.


Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da je predsednik SAD Džozef Bajden preneo izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu, tokom razgovora u četvrtak, da ohrabri svoje pregovarače kako bi dogovor između Izraelaca i palestinskog Hamasa mogao da se postigne što pre.


Prema najnovijem predlogu, Izrael i Hamas bi pristali na šestonedeljni prekid vatre, a da zauzvrat budu pušteni stariji taoci, bolesni i ranjeni.


"Hajde da postavimo temelje dogovora, tako da možemo da imamo prekid vatre za svega nekoliko nedelja i kako bi se lakše ispunile obaveze kada je reč o humanitarnoj pomoći", rekao je Kirbi.


U pregovorima o primirju učestvuju predstavnici SAD, Izraela, Katara i Egipta.


 

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru