Srbija kao Norveška: Pre će biti kao Mongolija ili možda Čile

 Da li Srbiji sledi ekonomski i sveukupni bum ako počne da iskopava litijum. Ako se pita vrh države - apsolutno. Predsednik Srbije nam je nedavno obećavao da će delovi Srbije ličiti na Švajcarsku, a predsednica Skupštine ima novi uzor - Norvešku.




Nafta je u Norveškoj otkrivena 1969. godine. Ako pogledamo podatke iz 1968. godine, Norveška je u svetu imala deseti bruto društveni proizvod (BDP) po glavi stanovnika, ispred Francuske, Velike Britanije, Holandije i Belgije.


Sa druge strane, Srbije je pre iskopavanja litijuma 67. u svetu po istom kriterijumu.


Da li je Norveška crkavala od gladi pre nafte? Nije. Što bi rekao njihov istoričar Jan Ajvin MIre, Norveška je i pre pronalaska nafte bila bogata, a sa naftom je postala „bezobrazno bogata“.,

Zašto premijerka nije poredila Srbiju sa najvećim proizvođačima litijuma – Čileom i Argentinom? Odgovor je – zato što nisu ni prineti Norveškoj.


Ako pogledmao BDP po glavi stanovnika, Čile je 58, a Argentina 63. u svetu. Dakle, nije ispunjen skandinavski recept.


>

Nije Brnabić napravila poređenje ni sa nekim zemljama gde Rio Tinto radi duži niz godina. Nije, jer nisu procvetale. Mongolija je 98, Gvineja 153, Madagaskar 168, Mozambik 173. u rangiranju po BDP-u po glavi stanovnika.


U većini ovih zemalja vlast je obećavala preporod i desilo se to da nikada nisu postale kao Norveška posle otkrića nafte.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru