Rot: Izbori nisu bili ni fer ni slobodni, tako ne funkcioniše demokratija, gospodine Vučiću

 Predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Mihael Rot naveo je kako je izveštaj Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o decembarskim izborima u Srbiji u potpunosti "potvrdio ogromne neregularnosti i organizovanog sređivanja biračkog spiska, kao i seljenje fantomskih birača".




„Izbori nisu bili ni fer ni slobodni. Tako ne funkcioniše demokratija, gospodine (Aleksandre) Vučiću“, napisao je Rot na društvenoj mreži Iks, nekadašnjem Tviteru.


Pre njega se oglasilo i Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke, koje je navelo da je konačni izveštaj ODIHR-a jasan i da je na parlamentarnim izborima u Srbiji primećen „nedostatak jednakih uslova, kao i nepravedni uslovi za kandidate“.


„Sada je ključno u potpunosti primeniti sve preporuke. ODIHR je spreman da pomogne“, navelo je Ministarstvo.



Podsetimo, u konačnom izveštaju ODIHR, koji je objavljen 27. februara, ističe se da je neophodno pokrenuti zakonodavne promene pre sledećih izbora kroz inkluzivni konsultativni proces izgrađen na širokom političkom konsenzusu.


Ukazuje se da su posmatrači primetili česte gužve i proceduralne nedoslednosti na izborni dan, ističući potrebu za adekvatnom obukom.


Primećeni su i, kako se navodi, slučajevi ozbiljnih nepravilnosti, uključujući kupovinu glasova i ubacivanje glasačkih listića u kutije. Dodaje se da su mere za obezbeđivanje tajnosti glasanja bile nedovoljne, što je u suprotnosti sa prethodnim preporukama ODIHR.


Posmatrači su primetili i brojne primere grupnog glasanja, slučajeve neprimerenog uticaja i neovlašćenog praćenja glasača, kao i fotografisanje listića.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru