Robert Fico ekskluzivno za Tanjug: Srbija i Slovačka su istorijski bliske zemlje, nećemo priznati tzv. Kosovo

 Predsednik Vlade Slovačke Robert Fico rekao je danas da prijateljstvo Srbije i Slovačke uvek može da se poboljša i unapredi i da bi bilo dobro, budući da u Srbiji ima firmi koje posluju veoma uspešno, da dve zemlje odaberu dva ili tri velika projekta, koji bi bili do određene mere i politički opravdani.



On je u intervjuu za Tanjug rekao da ukoliko u skorije vreme dođe do susreta političkih predstavnika Slovačke i političkih predstavnika Srbije, moramo da se odlučimo za tri stvari ekonomske prirode, na koje ćemo se koncentrisati.


Fico je rekao i da Slovačka danas pati od akutnog nedostatka kvalifikovane radne snage, pre svega jer je automobilska velesila i da joj je potrebno oko 100.000 ljudi.

"Trenutno proizvodimo milion automobila godišnje, što je svetski rekord po glavi stanovnika. Upravo se na istoku Slovačke završava još jedna velika fabrika Volvoa i potrebni su nam ljudi koji su zainteresovani da rade i da pristojno zarade. Bez svake sumnje bi i ovo moglo da bude jedna od tema o uzajamnoj saradnji između Slovačke i Srbije. Nekad zemlji ide bolje, a nekad gore, možda je takav period da bi i stanovnici Vaše zemlje pozdravili mogućnost da se na neko vreme zaposle u Slovačkoj i da time pomognu nama i, naravno, obrnuto. Tako da je i ovo tema za saradnju", rekao je Fico.


Istakao je da su Srbija i Slovačka istorijski bliske zemlje, da ne postoje nikakva nerešena pitanja i istovremeno se zahvalio Srbiji za te veoma kvalitetne odnose.


Ne vidim nijedan razlog da priznamo KiM, rado bismo se vratili u misiju KFOR

Premijer Slovačke izjavio je da ta zemlja ne vidi nijedan razlog da prizna tzv. Kosovo, kao i da će i ubuduće biti u grupi nekolicine zemalja koje o tom pitanju imaju isto mišljenje.

Fico je za Tanjug rekao da je Slovačka mala zemlja koja se drži principa da male zemlje koje nemaju naoružanje i ne rešavaju svoje probleme vojnim putem, mogu samo da se oslanjaju na međunarodno pravo.

"Ako imamo isto tako hrabrosti da kažemo da i u slučaju Ukrajine vidimo kršenje međunarodnog prava, onda i u slučaju Kosova imamo hrabrosti da kažemo isto to. Zato ako ostajemo na platformi poštovanja međunarodnog prava, standardima kako treba da nastane nezavisna država, u tom slučaju se možete uzdati u nas. Mi ne vidimo nijedan razlog da priznamo Kosovo", rekao je on.

Na pitanje da li zbog tog stava Slovačka trpi pritisak, Fico kaže da je već navikao da, ako nekada izgovorite hrabro mišljenje i kažete istinu, a ne kažete ono što od vas očekuju "liberalni, progresivistički mediji", postajete predmet kritike.

Srbija da računa da će Kosovo biti kočnica za članstvo u EU

Robert Fico izjavio je da se u Evropsku uniju danas pozivaju zemlje koje politički nisu spremne, a zemlje koje pokazuju visoku meru spremnosti se politički odbijaju.

To je izjavio komentarišući što se pred Srbiju stavlja uslov da dogovor iz Brisela i Ohrida postane deo pregovaračkog okvira i istakao da Srbija mora da računa na to da će tema tzv. Kosova biti korišćena kao kočnica, kada je reč o pregovorima sa Srbijom o ulasku Srbije u Evropsku uniju.

"Kada je reč o Slovačkoj, mogu da kažem da je članstvo Slovačke u Evropskoj uniji dobra priča. Nama je članstvo u Evropskoj uniji veoma pomoglo. Jako želim da zemlje, kao što je Srbija, imaju istu šansu. Jako je opasno ako u prvi plan izbijaju politički kriterijumi, a ne oni kriterijumi koji su važni: dakle kriterijum pravne države, demokratije, ljudskih prava, ekonomske spremnosti.

Ako bi Srbija bila zemlja članica Evropske unije, to uglavnom smanjuje tenziju", rekao je on.

Kao primer, on je naveo da Slovačka danas ima odlične odnose sa Mađarskom i kada je reč o nacionalnim manjinama, ali da nije bilo tako u prošlosti,  ali da se danas politički predstavnici dobro razumeju i ne postoje nikakva nerešena pitanja između Slovačke i Mađarske.

Strategija Zapada u Ukrajini ne funkcioniše, trebalo bi da se menja

Premijer Slovačke ističe da strategija Zapada u Ukrajini ne funkcioniše i da bi trebalo da se menja. 

"Vidim da ćemo tu strategiju još produbiti. Još više oružja ide u Ukrajinu, kao i moderni sistemi. Počinje da se govori o učešću vojnika Evropske unije i NATO u nekoj vrsti forme, na primer u obukama vojnika direktno na teritoriji Ukrajine. Ovde nema nikakvog vojnog rešenja. Zato Slovačka spada u zemlje koje će Ukrajini pomagati samo humanitarno i civilno. Spremni smo da pomognemo i kod razminiranja", rekao je Fico za Tanjug.

Kada se radi o uvozu pojedinih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine Fico kaže da je ponovo na godinu dana produžena tzv. liberalizacija trgovine sa Ukrajinom, po kojoj Ukrajina neće plaćati carine, što je Slovačkoj nanelo ogromnu štetu, zbog čega su e zapitali zašto da ugrožavamo slovačke poljoprivrednike. 

"Zašto Slovačka poljoprivreda treba da bude ugrožena ako Evropska unija bezglavo pokušava da pomogne Ukrajini. Zbog toga je Slovačka glasala protiv liberalizacije trgovine sa Ukrajinom i usvojili smo jednostranu rezoluciju da iz Ukrajine nećemo uvoziti 14 proizvoda, kao što su šećer, med, žitarice, uljana repica i sve moguće", rekao je Fico.



Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru