Poput košarkaškog, i fudbalski derbi proteći će bez najboljeg sudije: Sećanja na neke davne duele večitih

 Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana odmeriće snage po 172. put u istoriji, a meč crveno i crno-belih danas  (17.00) obeležiće nekoliko veoma interesantnih brojki.






Crveno-beli su dosad slavili 67 puta, duel dva tima je 56 puta završen bez pobednika dok je Partizan uspeo da slavi 48 puta.

Što se golova tiče, Zvezda ima bolju gol-razliku za 34 gola – 235 postignutih, 201 primljen pogodak.

Poslednju pobedu u Ljutice Bogdana Paritzan je zabeležio 18. aprila 2018. godine (3:1, golove dali Leonardo dva i Leandre Tavamba za crno-bele, dok je jedini gol za Zvezdu bio delo Ričmonda Boaćija u 154. večitom derbiju). Crveno-beli poslednji put u Humskoj slavili 2016. godine.


Najviše golova na ovim utakmicama postigao je legendarni napadač Partizana Marko Valok, koji je dao čak 13 golova, dok rekord u Zvezdi drže Bora Kostić i Dragan Džajić sa po devet golova.


Trenutno, rekorder od igrača za koje se očekuje da zaigraju na utakmici Crvene zvezde i Partizana je Aleksandar Katai sa šest postignutih golova, dok najviše odigranih mečeva ima Milan Rodić – 19.


Kod Partizana najviše duela protiv Crvene zvezde ima Bibras Natho – devet, a na poslednjih pet duela postigao je tri gola. Ukupan rekord po broju mečeva na derbiju drži Saša Ilić sa 31, a kod Zvezde rekorder je Bora Kostić sa 23.

Na meču dva tima zaigraće i fudbaler koji je nekada nosio dres večitog rivala – Nikola Antić, Antić je pre deset godina igrao za Crvenu zvezdu (doduše samo dve utakmice, jedna u prvenstvu i jedna u Kupu Srbije). Iako nije za crveno-bele igrao protiv Partizana, to je uradilo 17 igrača pre njega.


Najveće ime među njima je čuveni Branko Zebec, koji je za Partizan odigrao 14 utakmica, za Zvezdu tri, tu je i Milko Đurovski, koji je nakon osam utakmica za Zvezdu odigrao šest za crno-bele.

Golove za oba tima postizali su Jovan Jezerkić (tri za Zvezdu, dva za Partizan, Zebec (pet za Partizan, jedan za Zvezdu) i Đurovski (šest za Zvezdu, dva za Partizan).


Ovaj derbi će biti poseban po još jednoj neobičnoj stvari. Naime, pored igrača iz Srbije, na terenu bi mgolo da se nađe čak četiri para sunarodnika – u protivničkim taborima. Tako bi navijači mogli da vide duel igrača iz Južne Koreje (Hvang In Beom u Zvezdi i Jong un Goh u Partizanu), Gane (Zvezdin Osman Bukari i Partizanov Leonard Ovusu), Izraela (Omri Glazer iz Zvezde, Bibras Natho iz Partizana), te Senegala (Šerif Endiaj iz Zvezde, Frenk Kanute iz Partizana).

Crvena zvezda je dobila prvi večiti derbi koji se igrao za bodove, ali prvi generalno meč dva tima pripao je Partizanu. Taj prijateljski susret odigran je na Vaskrs 21. aprila 1946. godine, pola godine pre prvenstvenog i bilo je 2:0 za crno-bele, tada crveno-plave. Strelci su bili Rupnik i Mihailović.

Pravdu će deliti, na današnjem derbiju, debitant Pavle Ilić, pa će, poput košarkaškog, i fudbalski derbi proteći bez najboljeg sudije.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru