Hamas: Posrednicima smo predstavili našu viziju mirnovnog sporazuma sa Izraelom

  Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je večeras da je posrednicima u potencijalnom dogovoru sa Izraelom predstavila svoju "viziju mirnovnog sporazuma koji je baziran na zaustavljanju izraelske agresije nad Palestincima u Pojasu Gaze".




Oni su naveli da su zatražili pomoć, povratak raseljenih Palestinaca u svoje domove i povlačenje izraelskih snaga sa teritorije palestinske enklave, preneo je Rojters.


Hamasovo viđenje rešenja uključuje i stav grupe o razmeni talaca za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvora, dodao je Hamas, ne precizirajući detalje.


Pregovori Izraela i Hamasa o prekidu vatre u Pojasu Gaze tokom Ramazana, koji je počeo u nedelju, uz posredovanje SAD, Katara i Egipta, nisu dali rezultate, iako su sve strane izrazile očekivanje da je dogovor moguć. 


Predsednik Palestine imenovao Mohameda Mustafu za premijera

Palestinski predsednik Mahmud Abas imenovao je danas predsednika Palestinskog investicionog fonda Mohameda Mustafu za premijera i zadužio ga da formira novu vladu.


Imenovanje Mustafe i formiranje tehnokratske vlade predstavlja prvi politički korak ka reformisanju Palestinke uprave nakoni izbijanja sukoba Izraela i Hamasa 7. oktobra prošle godine, prenosi Axios.


Američki portal piše da su arapske i zapadne zemlje podeljene oko toga da li će novi palestinski premijer biti dovoljno nezavisan u odnosu na Abasa kada je reč o sprovođenju unutrašnjih reformi.


Glavni cilj nove vlade je stabilizacija palestinske vlasti na Zapadnoj obali i priprema Palestinske uprave za njenu potencijalnu ulogu u upravljanju Pojasom Gaze nakon završetka rata.


Izrael: U vazdušnom napadu ubijen jedan od komandanata Hamasa

Izrael je danas saopštio da je u vazdušnom napadu u Pojasu Gaze ubijen jedan od komandanata Hamasa, Mohamed Abu Hasna, preneo je Rojters.


Palestinski zdravstveni zvaničnici saopštili su da je ubijeno još četvoro ljudi, među kojima je i radnik Ujedinjenih nacija.


Izraelska vojska istakla je da je u napadu ubijen Abu Hasna, koga opisuje kao militanta koji je pružao obaveštajne podatke o pozicijama izraelskih snaga i, kako se navodi, "bio je, takođe, uključen u kontrolisanje humanitarne pomoći i slanju te pomoći ka Hamasovim teroristima".


Militantna grupa Hamas je navela da je Abu Hasna bio pripadnik njenih policijskih snaga i nazvala njegovo ubistvo "kukavičkim činom" sa ciljem da se napravi pometnja u distribuciji pomoći.


Šumer: Izrael mora da izvrši značajne korekcije kursa da bi postigao trajni mir

Vođa demokratske većine u američkom Senatu Čak Šumer izjavio je danas da Izrael mora da izvrši "značajne korekcije kursa" kako bi postigao trajni mir sa Palestincima.


U govoru u Senatu on je rekao da vlada izraelskog premijera Benjamina Netanijahua "više ne odgovara potrebama Izraela" nakon 7. oktobra, preneo je Rojters.


Demokrata Šumer, dugo veliki pristalica Izraela i najviši izabrani američki zvaničnik Jevrejin, takođe, je rekao da bi bila "ozbiljna greška" da Izrael odbaci rešenje o dve države i pozvao pregovarače u sukobu između Izraela i Gaze da učine sve što je moguće da se obezbedi prekid vatre, oslobode taoci i uputi pomoć Gazi.


On je kritikovao Palestince koji podržavaju militantnu grupu Hamas koja je izvela napad na Izrael 7. oktobra, kao i palestinskog lidera Mahmuda Abasa, zalažući se za nove izbore u Izraelu.


Stejt department: Izjave Šumera o Izraelu njegovi stavovi, a ne Bajdenovi

Američki Kongres je nezavisan deo američke vlade, a izjave lidera većine u Senatu Čaka Šumera o novim izborima u Izraelu su njegovi stavovi, a ne administracije predsednika Džozefa Bajdena, rekao je večeras portparol Stejt departmenta Metju Miler.


Upitan da odgovori da li ima frustracije u administracije zbog izraelskog premijera Benjamina Netanijahuja, Miler je rekao da "postoji određen broj stvari koje administracija želi da Izrael radi drugačije", preneo je Rojters.


Šumer je ranije danas rekao da Izrael mora da izvrši "značajne korekcije kursa" kako bi postigao trajni mir sa Palestincima.


U govoru u Senatu on je rekao da vlada izraelskog premijera Benjamina Netanijahua "više ne odgovara potrebama Izraela" nakon 7. oktobra.


SAD uvele sankcije pojedinim izraelskim subjektima na Zapadnoj obali

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena uvela je danas sankcije protiv dva izraelska entiteta na okupiranoj Zapadnoj obali.


Američko Ministarstvo finansija dodalo je dva entiteta, Mošes Farm i Zvis Farm, kao i tri izraelska državljana, na listu sankcionisanih subjekata, navodi se na sajtu Kancelarije za kontrolu strane imovine, preneo je Rojters.


Portal Aksios je kasno sinoć objavio, pozivajući se na tri američka zvaničnika, da će ispostave biti sankcionisane jer su korišćene kao baza za napade na Palestince od strane doseljenika za koje se smatra da su ekstremisti.


Administracija je u februaru uvela sankcije četvorici Izraelaca koje je optužila da su bili uključeni u nasilje na Zapadnoj obali, signalizirajući rastuće nezadovoljstvo SAD politikom izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.


WAFA: Broj ubijenih Palestinaca u Pojasu Gaze porastao na 31.341

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze od 7. oktobra, porastao je na 31.341, potvrdili su danas medicinski izvori za palestinsku agenciju WAFA.


Istakli su da su najmanje 73.134 osobe povređene u napadima koji traju 160 dana.


"Najmanje 69 ljudi je poginulo, a 110 je povređeno u izraelskim napadima u poslednja 24 sata“, rekli su izvori.


Oni su dodali da su mnoge žrtve i dalje zarobljene pod ruševinama i da spasioci ne mogu da dođu do njih.


Vojska Izraela se priprema za pošiljku pomoći iz Kipra za Gazu

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopšile su danas da se pripremaju za brod koji prenosi pošiljku humanitarne pomoći od 200 tona hrane iz Kipra u Gazu.


U saopštenju IDF se navodi da se dostava te pomoći sprovodi u koordinaciji sa izraelskim bezbednosnim i civilnim vlastima, u skladu sa direktivom vlade i zahtevom Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Tajms of Izrael.


Brod će proći kroz inspekciju mornarice Izraela kada priđe na 37 kilometara od obale Gaze, posle čega će ga mornarica i vazdušne snage ispratiti do obale.


Raspodelu pomoći će sprovesti američka organizacija "World Central Kitchen" (WCK).


Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru