BIRODI: Vučić se bavio temama van svojih ovlašćenja

 Biro za društvna istraživanja (BIRODI) saopštio je danas da je monitoringom centralnih informativnih emisijama na Radio-televiziji Srbije i televizijama Pink, Prva, Hepi, B92 i N1 od 18. decembra 2023. do 18. februara 2024. utvrdio da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić u medijskim nastupima bavio temama koje su van njegovih ustavnih ovlašćenja.




BIRODI stoga poziva poslanike Narodne Skupštine Srbije da „pokrenu postupak utvrđivanja kršenja Ustava od strane predsednika Republike“, prenosi N1.


Prema navodima BIRODI, Vučić se u 15,3 odsto slučaja bavio privrednim i ekonomskim razvojem, u 8,1 odsto slučaja otvaranjem fabrika, u 8,1 odsto integritetom izbornih procesa, u 6,9 odsto vremena pitanjem Kosova, u šest odsto slučajeva vojskom, policijom i bezbednosno informativnom agencijom, u 5,3 odsto slučaja uopšteno spoljnom politikom, u 5,3 odsto slulčaja najavom izgradnje novih fabrika, a u 4,2 odsto kritikom opozicije.

Te teme, kako je konstatovano u saopštenju, nisu deo nadležnosti predsednika iz člana 112 Ustava Srbije.


Nadležnosti predsednika su predstavljanje Srbije u zemlji i svetu, proglašavanje zakona ukazom, prelaganje kandidata za premijera Skupštini, predlaganje nosioca određenih funkcija Skupštini, postavljanje i opoziv ambasadora na osnovu predloga vlade, prijem akreditivnih pisama diplomata, davanje pomilovanja i odlikovanja, komandovanje Vojskom i postavljanje, unapređenje i razrešenje oficira Vojske Srbije.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru