Ustavni sud formirao predmete o poništavanju izbora

 U skladu sa Poslovnikom o radu Ustavnog suda, predmeti sa oznakama VU-16/2024 i VU-21/2024 raspoređeni su sudijama izvestiocima i određen je njihov obrađivač, navode iz Ustavnog suda.




Ustavni sud Srbije potvrdio je FoNetu da je, povodom zahteva za odlučivanje o izbornom sporu, koji je podnela Koalicija Srbija protiv nasilja (SPN), formirao predmete i rasporedio ih sudijama izvestiocima.


U skladu sa Poslovnikom o radu Ustavnog suda, predmeti sa oznakama VU-16/2024 i VU-21/2024 raspoređeni su sudijama izvestiocima i određen je njihov obrađivač.


„Kao i u svakom predmetu pred Ustavnim sudom, obavljaju se radnje u prethodnom postupku koje podrazumevaju, između ostalog, ispitivanje urednosti i dopuštenosti podnesaka, prikupljanje potrebnih podataka, obaveštenja i dokaza i preduzimanje drugih procesnih radnji od značaja za odlučivanje“, naveo je Ustavni sud u odgovoru FoNetu na pitanje da li je raspravljao o zahtevima koalicije SPN za poništavanje republičkih, odnosno beogradskih izbora.


Postupci u navedenim predmetima, kako je navedeno, odvijaju se saglasno odredbama Zakona o Ustavnom sudu i Poslovnika o radu Ustavnog suda.


Pravnica Sofija Mandić, koja je bila član GIK-a ispred Liste Srbija protiv nasilja izjavila je sunoć da je je Ustavni sud Srbije na sednici u četvrtak raspravljao o zahtevu koalicije „Srbija protiv nasilja“ za poništavanje izbora.


„Kako naše institucije rade svoj posao vrlo sllikovito pokazuje primer Ustavnog suda Srbije koji je danas, u danu kada se u EP glasao o Rezoluciji zasedao i raspravljao o zahtevima Koalicije Srbija protiv nasilja da se ponište izbori“, rekla je Sofija Mandić.


Ona je tada dodala i da nema informaciju da li je Ustavni sud doneo neku odluku.


„Znam da se raspravljalo o tome da li će se ući u suštinu stvari ili će zahtev kolaicije ‘Srbija protiv nasilja’ biti odbijen“, rekla je ona 

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru