Tepić i Lazović u EP: Ne ostavljajte nas na cedilu

 “Pozivam vas da podržite zahtev srpske proevropske opozicije da pošaljete misiju radi istrage”, rekla je Marinika Tepić u Evropskom parlamentu



Lideri dela srpske opozicije predstavili su danas u Evropskom parlamentu u Briselu svoje viđenje situacije u Srbiji nakon parlamentarnih i lokalnih izbora održanih 17. decembra prošle godine.


Nosilac liste koalicije Srbija protiv nasilja Marinika Tepić rekla je da od kako je Vučič došao na vlast u Srbiji politička kampanja ne prestaje.


Ona je ukazala i na to da je u Srbiji moguće da deca budu izbačena iz vrtića ako njihovi roditelji ne podržavaju vladajuću stranku, kao i da je moguće da glasači iz Republike srspke organizovano glasaju u Beogradu.


“Pozivam vas da pordžite zahteve proevropske opozicije da pošaljete misiju radi istrage ili da se pošalju nezavisni pravni stručnjaci i da se upute preporuke u pogledu izbora koji će se u Srbiji ponoviti na svim nivoima”, rekla je Tepić.


Ona je podsetila da je njen štrajk glađu imao za cilj da uzbuni međunarodnu zajednicu.


“Imamo nove izbore u julu, pa nemojte da nas ostavite na cedilu, želimo da učestvujemo u izborima, ali u ovim uslovima je to nemoguće”, rekla je Tepić.


Demaskiranje izborne krađe


Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta takođe se obratio prisutnima rekavši da je Rezolucija o kojoj se razgovara velika podrška za Srbiju da demaskira izbornu krađu i autoritarni režim Aleksandra Vučića.


“Ljudi su izašli na ulice jer su besni i tužni zbog svega što se desilo. Mi smo se obratili domaćim sudovima, policiji, ali od srpskih institucija nismo dobili odgovore. Zbog toga pozivamo na međunarodnu podršku i ovakva rezolucija je nešto čemu smo se nadali”, rekao je Lazović.



Dodao je da je uprkos zloupotrebi javnih sredstava, užasnoj propogandnoj kampanji protiv opozicije, učesću Aleksandra Vučića na svakom nivou izbora i kontroli medija, opozicija u Beogradu postigla jedan od najboljih rezultata u protekloj deceniji.


“To vam govori koliko je ovaj rezultat važan. Vlast se bavila i prevarama na nivou biračkih spiskova, to je potpuno novi oblik izborne krađe u Srbiji. Hajde da stanemo tome na put pre nego što bude prekasno za Srbiju da se vrati na put demokratije”, rekao je Lazović.


Nezavisna istraga


On je takođe ponovio da zbog toga traže hitnu nezavisnu istragu od strane uglednih međunarodnih eksperata.


Evropski parlament danas će glasati o Predlogu rezolucije o Srbiji kojom se poziva na sprovođenje međunarodne istrage o nedavnim izborima, upućivanje ekspertske misije, kao i da EU obustavi finansiranja Srbije ukoliko vlasti u Beogradu ne budu spremne da sprovedu ključne izborne preporuke ili ako nalazi istrage ukažu na to da su srpske vlasti bile direktno umešane u prevaru birača.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru