Zvezda ne prestaje da se bruka

 Košarkaši Crvene zvezde su, nakon ubedljive pobede nad Partizanom u 19. kolu Evrolige (88:72), došli u situaciju da sve drže u svojim rukama. No, umesto koračanja (makar) ka plej-in turniru, usledio je raspad.




Crveno-beli su nakon utakmice sa crno-belima na papiru imali protivnike protiv kojih je itekako moglo da se igra – Asvel u Francuskoj, Armani u Milanu, Baskoniju u Beogradu i Albu u Berlinu.


Kako su izabranici Janisa Sferopulosa imali, nakon meča sa crno-belima, skor od 8-11, uzevši u obzir povoljan raspored, sve je išlo na „vodenicu“ Zvezdi.


No, umesto da dva velika trijumfa, protiv Fenerbahčea u Istanbulu i Partizana, nadograde protiv rivala koji su ipak znatno slabiji, crveno-beli su – nestali.


Prvo je „meru“ Zvezdi uzeo nejaki Asvel, pritom ubacivši 100 poena, zatim je to koliko-toliko iznivelisano pobedom nad Armanijem u Milanu, ali su ponovo u Zvezdi prokockali šansu i sa dva vezana poraza – od Baskonije 91:90 u meču u kom su ispustili 12 poena prednosti a potom poslednju šansu propustili dopustivši Čimi Monekenu da uhvati loptu posle promašenog slobodnog bacanja Kodija Miler-Mekintajera u situaciji kada su crveno-beli imali napad za produžetak, te Albe u Berlinu – šanse za prolaz dalje sveli u domen teorije.


Naime, da bi Zvezda uopšte imala šansu da se nada prolazu dalje neophodno je da od narednih 11 mečeva u Evroligi dobije osam – mada ni to možda ne bude dovoljno, pošto bi u tom slučaju završili sa skorom 17-17, a postoji šansa da deseta ekipa bude tim sa pozitivnim skorom.


Dakle, da bi na Malom Kalemegdanu mogli da računaju na izvestan prolaz morali bi da dobiju čak devet mečeva (Valensija, Barselona i Žalgiris u Beogradu, zatim Bajern i Monako na strani, pa Makabi, Panatinaikos i Virtus u Beogradu, Real u Madridu, Olimpijakos u Beogradu i za kraj Efes u Turskoj).


Sam pogled na raspored kaže – sedam pobeda na domaćem parketu, uz jedno „iznenađenje“ (a ni Bajern ni Monako ni Efes ove sezone nisu bauk na svom parketu) i – Zvezda je u igri.


No, problem je kad nastane potreba da teoriju pretoriče u praksu, a preduslova za to – nema.


Naime, kako očekivati da će Zvezda uspeti da zabeleži niz trijumfa protiv ekipa koje su direktni konkurenti, kad ni one koje su već digle ruke od sezone nisu uspeli da pobede?


A nije da je neko kriv timu sa Malog Kalemegdana. Naime, još od početka sezone bilo je jasno da je crveno-belima potrebno pojačanje na poziciji krilnog centra, kao što je bilo jasno da je neophodno dovesti bar još jednog beka, čak i u trenutku kada su Šabaz Nejpir i Marko Simonović bili tu.


No, Simonović i Nejpir su otišli, Zvezda je umesto igrača koji će praviti razliku u Evroligi dovela košarkaša koji nije imao nikakvu ulogu u Bajernu iz Minhena i košarkaša koji predstavlja „mačku u džaku“. No, za razliku od Gilespija, Smart ima sve potrebno da postane ozbiljna opcija i veliko pojačanje – sem vremena.


Naime, zbog povreda Nemanje Nedovića i Miloša Teodosića Smart je gotovo bez treninga morao da preuzme ulogu jedne od udarnih igala tima, što se osetilo u igri ekipe sa Malog Kalemegdana.


Sa druge strane, rupa u reketu je evidentna u Evroligi jer Džoel Bolomboj ne može sam – Luka Mitrović još nije uhvatio pravi ritam nakon povrede, Gilespi je košarkaš koji može da doprinese u pravim okolnostima ali nije nosilac, dok je forma Majka Tobija i Dejana Davidovca ove godine u najmanju ruku kriminalna (Davidovac za 15 minuta protiv Albe imao samo tri skoka i jednu blokadu, Tobi ubacio jednu trojku za nepuna tri minuta).



I dok je u Evroligi to problematično, u ABA ligi Zvezda drži prvo mesto – bar trenutno. Naime, crveno-beli imaju skor 15:2, ali i „večiti derbi“ koji bi mogao da usmeri dalji tok sezone. Trijumf Zvezdi donosi i gotovo izvesnu prednost domaćeg parketa do kraja plej-ofa, dok eventualan poraz od crno-belih Zvezdu dovodi u situaciju da nema prava na kiks do kraja sezone u ABA ligi, jer bi svaki poraz značio i pad na drugo mesto.


Zvezda ima još nekoliko dana kako bi reagovala. U suprotnom, čini se da bi crveno-beli komotno mogli da se posvete ne samo „obavezama na domaćim terenima“, već i pripremama za narednu sezonu, jer sa ovakvim problemima crveno-beli teško da mogu u seriji da pariraju Partizanu, čak i ukoliko budu imali prednost domaćeg terena.


Da rešenja postoje pokazao je Olimpijakos, koji je doveo Mozesa Rajta, jednog od najboljih krilnih centara turskog šampionata.


Ali… Pitanje je da li to iko vidi.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru