Preminuo Gordon Bardoš

 Porodica Bardos je 8. januara 2024. izgubila svog voljenog oca i muža Gordona N. Bardoša u ranoj 61. godini života. Gordon je doživeo srčani udar dok je sam trčao na skijanju u državnom parku Lake Minnevaska.





Gordon je magistrirao, magistrirao i doktorirao. diplomirao političke nauke na Univerzitetu Kolumbija. Pokrenuo je konsultantsku firmu SERRECON 2011. godine koja je pružala analitičke i prediktivne informacije potrebne za razumevanje sadašnjih i budućih dešavanja u Jugoistočnoj Evropi. Radio je kao pomoćnik direktora Hariman instituta na Univerzitetu Kolumbija od 2001-2011, i kao programski službenik na institutu od 1998-2001. Gordon je takođe bio izvršni direktor Asocijacije za proučavanje nacionalnosti (ASN), najveće svetske naučne organizacije posvećene proučavanju nacionalizma, etničkih sukoba i upravljanja etničkim sukobima u postkomunističkom svetu.


Od 1999. je konsultant za Balkan za Freedom House. U periodu 1996-97, radio je kao politički savjetnik i glavni lingvista u NATO-ovoj Kombiniranoj združenoj radnoj grupi za informativnu kampanju (CJICTF) u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. On je komentarisao balkanska pitanja za Al Džaziru, Bi-Bi-Si, Si-En-En, Radio Slobodna Evropa i Glas Amerike, a objavljivao je radove i članke u Christian Science Monitor, International Herald Tribune, National Interest, Vashington Post, iu raznim naučnim časopisima. Gordon je bio veoma strastven prema svom poslu.


Gordon je rođen u Sent Luisu, u državi Misuri, od porodice Emila i Radmile Bardoš, koji su se doselili iz Srbije. Bio je jedino dete. Preselio se u Njujork da bi pohađao Univerzitet Kolumbija i preselio se u Ferfild, CT sa svojom porodicom 2014. Gordon je voleo sva godišnja doba. Tokom leta, plovio je Long Ajlend Soundom sa svojom porodicom i prijateljima na svojoj jedrilici Tatjana koju je sam lakirao. Uvek je govorio da je najsrećniji pored vode. U jesen i proleće voleo je da ide na planinarenje. Jedno od njegovih omiljenih mesta za pešačenje bila je dolina Hadson, Njujork. Zimi je voleo skijanje, i spust i trčanje. Njegova omiljena skijaška avantura bila je u Sent Morizu u Švajcarskoj. Voleo je da putuje blizu i daleko i da istražuje nova mesta.

Gordon je voleo istoriju i mnogo je čitao. Sakupio je impresivnu biblioteku knjiga. Gordon je upoznao svoju suprugu Katarinu 2001. godine i venčao se u srpskom pravoslavnom manastiru Studenica iz 12. veka u Srbiji 2. juna 2005. godine. 2013. dočekali su svoju voljenu decu Tatjanu i Aleksandra. Gordon je bio odan otac i voleo je svoju decu svim srcem. Uvek je bio tu za njih. Naučio ih je mnogim veštinama; skijanje, tenis i jedrenje. Njegovo roditeljstvo bilo je inspirisano memoarima poznatih ličnosti koje je voleo da čita.


Gordon je bio srpski pravoslavni hrišćanin. Služio je kao dečak samoinicijativno kao dete. Gordon je mnogima bio dobar prijatelj. Bio je pun života i energije do poslednjeg daha.


Iza Gordona je ostala supruga Katarina (43; deca Tatjana (10) i Aleksandar (10)); i majka Radmila (91).


Prijatelji i porodica su dobrodošli da mu odaju počast u ponedeljak, 15. januara 2024. od 16:00 do 20:00 časova. u Lesko Funeral Home, 1209 Post Road, u Fairfield Centru. U 18.30 počeće panihida i reči sećanja. Privatna crkvena svečanost biće u utorak u 11.00 časova u pravoslavnoj crkvi Svetog Nikole. Gordon će biti sahranjen na groblju Oak Lavn u Ferfildu, CT.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru