Očekivano: SNS i SPS se spremaju za zajednički izlazak na nove beogradske izbore

 Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije spremaju se za ponavljanje izbora u Beogradu. Ukoliko se zaista bude ponovo izlazilo na birališta u glavnom gradu, to bi moglo da se očekuje na proleće, a  SNS i SPS će u tom slučaju u novu bitku za Beograd ići zajedno.




Postizborne tenzije u Srbiji ne jenjavaju. Opozicija najavljuje za 16. januar novi protest u Beogradu, sa zahtevom da se izbori ponove. Iz dana u dana stižu upozorenja međunarodne zajednice da neće olako preći preko brojnih neregularnosti koje su zabeležili strani posmatrači. Zato, možda i ne čudi da mogućnost ponavljanja izbora u glavnom gradu ne isključuje ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić.


On je na Božić, jer verovatno ne postoji bolji datum od tog, rekao da nas očekuju novi izbori.


“Na ponovljenim izborima u Beogradu ne bi dobili više glasova. Evo, to vam sad kažem. Živi bili pa videli, pošto je moguće da ćemo da ih imamo”, kazao je Vučić, uveren u još ubedljiviju pobedu u tom slučaju.


Izvori  kažu da je vlast već počela s pripremama.


“Srpska napredna stranka i Socijalistička partije Srbije spremaju se za ponavljanje izbora: Ukoliko ih zaista bude bilo, održaće se na proleće, a ove dve stranke na njih bi izašle zajedno”, kaže sagovornik našeg lista.


Okvirni rok za održavanje redovnih lokalnih izbora takođe je na proleće, pa bi se verovatno održali u isto vreme.




Predstavnici liste “Srbija protiv nasilja” jednoglasni su u tome da će izbori biti ponovljeni, ali da je prethodno neophodno ispuniti neke uslove.


“Izbori će biti ponovljeni, ali pre toga se mora očistiti birački spisak od fantomskih birača i umrlih, kao i otkloniti mogućnosti za druge izborne manipulacije koje su dovele do prekrajanja volje građana, kaže za Novu jedan od nosioca republičke liste “Srbija protiv nasilja” Miroslav Aleksić.


Kandidat za gradonačelnika ove liste Vladimir Obradović dodaje da je svaki segment izbora bio kontaminiran.


“Zarobljeni mediji i institucije, funkcionerska kampanja i Potemkinov birački spisak samo su neki od elemanata koji su obesmilili izborno pravo građana Srbije na decembarskim izborima”, kazao je Obradović za naš list.


S druge strane, nosilac liste koalicije NADA Miloš Jovanović nije siguran u ponavljanje izbora koliko i njegove opozicione kolege.


“Koja je verovatnoća da će izbori biti ponovljeni ne znam, podjednako verujem da su mogući koliko i to da gospodin Nestorović ili neko od njegovih odbornika podrži SNS, šta će biti videćemo u narednim danima. Nisam sasvim siguran da pregovori nisu u toku i da se nešto ne događa između te dve strane”, kaže Jovanović za Novu.




Pored prečišćavanja biračkog spiska, Jovanović smatra da je otvaranje medija drugi ključni zahtev koji treba postaviti ukoliko dođe do ponavljanja izbora.


Šta kaže struka? Da li Vučić blefira ili zaista postoji mogućnost ponavljanja beogradskih izbora?


Istraživač Centra za savremene politike Aleksandar Ivković za novine Nova kaže da su za odluku o ponavljanju izbora ključni pritisak i aktivnosti opozicije.


“Moj utisak je da, šta god govorili i Vučić i Nestorović, SNS jeste u stanju da pribavi glasove dva odbornika sa liste „Mi“, koliko je potrebno za većinu u Beogradu. Vidimo, recimo, na primeru Smedereva, Ljiga i drugih opština u prošlosti da su takvi „dilovi“ mogući. Pogotovo je važan momenat što se gradonačelnik bira tajnim glasanjem – tako da do samog kraja Nestorović može da tvrdi da njegova opcija ne podržava vlast u Beogradu, a da Šapić dobije potreban broj glasova”, kaže za novine Nova Ivković i dodaje:


Aleksandar Ivković, portal European Western Balkans. SNS ISTRAŽIVANJA. Rezultati istraživanja za nastavak evropske podrške, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S


“Ukoliko Vučić proceni da bi vlast SNS-a u Beogradu zbog svega toga bila percipirana kao nelegitimna, ne samo od strane opozicionih glasača nego i šire javnosti, moguće je da će pristati na nove izbore – kao rezultat navodnog neuspeha da se formira većina”, kaže Ivković.


Međunarodne zajednice – faktor za ponavljanje izbora?


Po prvi put od dolaska Srpske napredne stranke na vlast, međunarodna zajednica na izbore u Srbiji reaguje upozorenjima, osudama i pozivima na istragu.


Ovog puta nisu zatvorili oči na ucene, pritiske, kupovinu glasova, dovoženje birača iz drugih država… Dok se čeka konačan izveštaj ODIHR-a, nižu se izjave evropskih zvaničnika. Uglavnom negativne.


Šef posmatračke misije Evropskog parlamenta Klemen Grošelj rekao je da očekuje da će Evropski parlament vrlo brzo reagovati povodom izbora u Srbiji.



“Rasprava o izborima u Srbiji biće na dnevnom redu i pre finalnog izveštaja ODIHR-a. Evropski parlament uvek reaguje i reagovaće i zbog reakcija srpskih vlasti prema kolegi Andreasu Šideru. To su neke stvari koje su uznemirile kolege i oni traže neku reakciju i siguran sam da će ona uslediti nevezano za finalni izveštaj”, rekao je Grošelj.


Njegov kolega i predsednik Partije evropskih socijalista Stefan Loven uputio je pre dva dana pismo predsednici vlade u tehničkom mandatu Ani Brnabić, zbog nepravilnosti koje su uočene na izborima.



Stefan Loven Foto:E-Stock_dimitrije_goll

“Obe partije, i Partija evropskih socijalista i Grupa socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu pozvale su na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti, što je prava stvar koju treba da uradi Vlada jedne zemlje u procesu pregovora za članstvo u EU”, navedeno je u pismu.


Koliko ovakve reakcije mogu uticati na pitanje organizovanja ponovljenih izbora? Ivković ocenjuje da međunarodni faktor može imati značajan uticaj, ali…


“Mislim da na tom frontu vreme najbrže ističe, jer se bliže izbori za Evropski parlament, koji će skrenuti pažnju cele Evrope od Srbije. Tako da sve zavisi od narednih nekoliko nedelja i pritiska koji opozicija može da izvrši iznutra”, zaključuje Ivković.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru