Đilas o izveštaju SE: Istina je potpuno suprotna od onoga što priča Vučić

 Istina je, kao i obično, potpuno suprotna od onoga što priča Vučić i što objavljuju Informeri, Večernje novosti, Aloi, Pinkovi, Kuriri i njima slični režimski mediji, izjavio je predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas povodom izveštaja Saveta Evrope i tekstova u pomenutim medijima.



Saopštenje prenosimo u celosti.


„Prevremeni parlamentarni izbori u Srbiji ponudili su biračima izbor između političkih alternativa; sloboda izražavanja i okupljanja su generalno poštovani, međutim izbore su karakterisali nepravedni uslovi, ugroženi proceduralnim nepravilnostima i čestim navodima o organizovanom i autobuskom prevozu glasača da podrže vladajuću stranku na lokalnim izborima.


– na vanrednim parlamentarnim izborima, iako tehnički dobro vođeni i nudeći biračima izbor političkih alternativa, dominiralo je snažno učešće predsednika, što je zajedno sa sistemskim prednostima vladajuće stranke stvorilo NEPRAVEDNE uslove;


– osnovne slobode su generalno poštovane u kampanji, ali je ovo drugo narušeno oštrom retorikom, pristrasnošću u medijima, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebom javnih resursa. Mediji su pokrivali sve izborne učesnike, ali većini nacionalnih emitera nedostajalo je istinsko analitičko izveštavanje, što je umanjilo mogućnost birača da naprave izbor na osnovu informisanja;


na osnovu svojih nalaza, delegacija PSSE sa zabrinutošću primećuje da su brojne nepravilnosti i nedostaci problemi koji se ponavljaju i duboko su ukorenjeni i potrebni je da ih vlast reši što je pre moguće.


– zabrinjavajuća je odlučujuća uloga predsednika – koji nije bio kandidat – u svim izbornim procesima, na svim nivoima, dok Ustav Srbije kao parlamentarne demokratije zahteva da predsednik bude neutralna ličnost koja će „izražavati državno jedinstvo Republike Srbije“. Upotreba imena i simboličke vrednosti ličnosti predsednika u kampanji, njegovo ogromno prisustvo u medijima sa pohvalnim ili naklonjenim izveštavanjem i neograničenom podrškom, jasno su obezbedili njegovoj stranci neprimerenu prednost;


– potrebne su suštinske promene i poboljšanja okvira za finansiranje kampanje, uključujući uvođenje jasnih propisa o onlajn kampanji, ograničenja troškova kampanje i regulative trećih strana u izbornoj kampanji, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije i ODIHR-a;


– pristrasna medijska pokrivenost i ukupna medijska situacija u Srbiji, ozbiljno su otežali mogućnost svih političkih partija da prenesu svoje poruke ne samo tokom kampanje, već i između izbora.


Delegacija Saveta Evrope obaveštena je o verodostojnim navodima o manipulaciji glasanjem, uključujući migraciju birača (posebno državljana Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine koji imaju srpsko državljanstvo) i fantomske glasače, što je izazvalo postizborne proteste. Takve sumnje i navodne nepravilnosti moraju se ozbiljno razmotriti, istražiti na transparentan i inkluzivan način i ispraviti. Ovi navodi, koji su se pre svega ticali lokalnih izbora, takođe su jasno uticali na opšte poverenje u izborne procese, uključujući i parlamentarni nivo. Delegacija u potpunosti podržava predstojeću posetu Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti zemlji, u cilju rešavanja izbornih pitanja koja se odnose na lokalne izbore i izborno okruženje u kome se regulišu lokalni izbori i navodi o prevarama i kako bi se sa vlastima razgovaralo o načinima da se unapredi zakonodavstvo i praksa u ovom pogledu, posebno uoči daljih lokalnih izbora planiranih 2024. godine u Srbiji.

Ovo je samo deo zaključaka i preporuka posmatračke misije Saveta Evrope koji se nalaze u izveštaju koji Vučićevi mediji prenose kao potvrdu Evrope da su izbori u Srbiji bili fer i pošteni!? Što bi rekao Aleksandar Vučić i njegov alter ego Ana Brnabić – bez ijedne nepravilnosti. Istina je, kao i obično, potpuno suprotna od onoga što priča Vučić i što objavljuju Informeri, Večernje novosti, Aloi, Pinkovi, Kuriri i njima slični režimski mediji. Istina je da je izveštaj potvrda tvrdnji opozicije i nevladinog sektora na čelu sa Crtom koji je posmatrao izbore, da su isti bili nepravedni, nepošteni i nefer. Istina je da ni Vučić ni njegov medijski deo mafijaške organizacije koju je napravio i ovoj situaciji pristupa kao i svim ostalima. Lažima. Tako smo vodili na Kosovu 5:0, tako smo imali najveći ekonomski rast u Evropi, tako smo pobedili inflaciju, tako smo najbolje prošli u vreme korone, tako lekari primaju već godinama platu veću od 1.000 evra, tako se više ljudi vrati u Srbiju nego što iz nje ode… Jedini problem za Vučića i ekipu je to što za raziliku od svih ostalih tema na ovoj temi o tome da vlast govori istinu ili laže ne odlučuje on nego to ocenjuje neko ko nije iz i ko nije u Srbiji.


Naravno, svesni smo svi u Stranci slobode i pravde da polovina Srbije nikada neće čuti šta je Evropa zaista rekla o izborima i ta činjenica jasno pokazuje u kakvim okolnostima se sprovode izbori i odvija politički život u Srbiji. Zato je neophodan dolazak posebne međunarodne komisije koja će izanalizirati sve dokumentovane oblike krađe izbora i dati predloge uslova pod kojim bi se u najkraćem roku održali novi, odnosno pravi izbori u Srbiji“.


Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru