Surova pravila rata koja se ne poštuju

 Izraelski ratni avioni protekle noći su nastavili bombardovanje Pojasa Gaze, čak i onih delova na jugu te enklave, gde je palestinskim civilima ranije poručila da se evakuišu, javlja AP.



Izraelska vojska (IDF) saopštila je da su njene trupe otkrile i uništile veliku mrežu tunela u četvrti Šehijaja, u Gazi.


U istom delu grada primećen je određeni broj Hamasovih operativaca sa protivtenkovskim projektilima, nakon čega su militanti ubijeni u vazdušnom napadu, prenosi Tajms of Izrael.

Prema tvrdnjama IDF-a, peta rezervna pešadijska brigada našla se pod vatrom Hamasovih boraca, koji su pucali sa krovova škole UNRWE i džamije.


CNN:Dve najstarije džamije u Gazi pretrpele veliku štetu u izraelskim napadima

Dve najstarije džamije u gradu Gazi pretrpele su veliku štetu u izraelskim vazdušnim napadima ranije ove nedelje, tvrde palestinske vlasti u Pojasu Gaze i na okupiranoj Zapadnoj obali.


Velika džamija Al Omari, najstarija u Gazi, navodno je pretvorena u ruševine, pošto je većina njenih prostorija uništena, a samo je minaret donekle netaknut, pokazuju fotografije i video snimci na društvenim mrežama, prenosi CNN.


Palestinski militantni pokret Hamas je optužio Izrael za "uništenje" džamije, nazvavši to "gnusnim i varvarskim zločinom koji cilja na važnu istorijsku znamenitost i verski simbol grada Gaze".


Kako se navodi u saopštenju Hamasa, do sada su uništene 104 džamije i tri crkve, prenosi CNN uz napomenu da nije mogao nezavisno da potvrdi ove brojke, niti stepen pričinjene štete.


UN: Testira se novi sistem inspekcije pomoći za Gazu, prelaz i dalje zatvoren

Novi sistem inspekcije pomoći koja treba da bude isporučena Gazi na prelazu Kerem Šalom, se testira, ali napori da se dobije dozvola za ulazak kamiona preko njega još uvek traju, rekao je visoki zvaničnik Ujedinjenih nacija danas Rojtersu.


Po novom sistemu, kamioni bi dolazili na prelaz Kerem Šalom, koji se nalazi na granici između Izraela, Gaze i Egipta, po prvi put iz Jordana, pre ulaska u Gazu iz Rafe, udaljenoj oko 3 km. Međutim, Karl Skau, zamenik izvršnog direktora Svetskog programa za hranu UN, rekao je da bi trebalo obezbediti da kamioni u Gazu uđu direktno preko Kerema Šaloma kako bi se ublažila sve gora situacija u enklavi.


Izrael je do sada odbio molbe Ujedinjenih nacija i drugih da otvori Kerem Šalom, ali su i Tel Aviv i međunarodna organizacija signalizirale u četvrtak da bi taj granični prelaz uskoro mogao da bude otvoren i tako pomogne u procesu isporuke humanitarnih zaliha u Gazu.


Erdogan: Savet bezbednosti UN treba da se reformiše

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan založio se danas za reformu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, osudivši činjenicu da su Sjedinjene Američke Države mogle da stave veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi uprkos ogromnoj podršci predlogu iz drugih zemalja.


"Zahtev Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za prekid vatre odbacio je samo američki veto. Da li je to pravda?“, rekao je Erdogan na konferenciji o ljudskim pravima u Istanbulu, dodajući da "Savet bezbednosti UN treba da se reformiše".


Iran upozorio UN na "nekontrolisanu eksploziju" situacije na Bliskom istoku

Iran je upozorio generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša na pretnju od "nekontrolisane eksplozije" situacije na Bliskom istoku, nakon što su Sjedinjene Države stavile veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN koja poziva na prekid vatre u Pojasu Gaze.


"Sve dok Amerika podržava zločine cionističkog režima i nastavak rata, postoji mogućnost nekontrolisane eksplozije situacije u regionu", rekao je ministar spoljnih poslova Irana Hosein Amir Abdolahian tokom telefonskog razgovora sa Guterešom, saopštilo je iransko ministarstvo.


Abdolahain je pohvalio odluku generalnog sekretara da se pozove na član 99 Povelje Ujedinjenih nacija, ocenivši je kao "hrabru akciju za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti", prenosi Tajms of Izrael.


Nacrt rezolucije u kojem se zahteva da Izrael štiti medicinske timove predat je SZO

Sedamnaest zemalja članica i Palestina, koja ima poseban status u okviru Svetske zdravstvene organizacije (SZO), predali su toj organizaciji nacrt rezolucije u kojem se zahteva da Izrael poštuje obaveze kada je reč o zaštiti medicinskih i humanitarnih timova u Pojasu Gaze.


U nacrtu rezolucije Izrael se poziva da "obezbedi poštovanje i zaštitu za sve medicinske i humanitarne radnike", prenosi palestinska agencija WAFA.


Apeluje se na međunarodnu zajednicu da obezbedi dovoljno finansijskih sredstava za obnovu zdravstvenog sistema u Gazi, u saradnji sa SZO i Ujedinjenim nacijama i ukazuje na rizike koje predstavljaju prisustvo hiljada tela koja su još ispod ruševina, kao i loši higijenski uslovi i pretrpanost skloništa u Pojasu Gaze.


Među državama koje su podnele nacrt rezolucije SZO su bliskoistočne i većinski muslimanske zemlje, ali i Kina i Bolivija, navodi agencija.


Ministar spoljnih poslova Izraela optužio Gutereša da je stao na stranu Hamasa

Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen optužio je generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša da se, kako je naveo, "svrstao na stranu Hamasa u pozivu na prekid vatre u Pojasu Gaze", prenosi Tajms of Izrael.


"Pozivanje na Član 99, koji nije korišćen za rat u Ukrajini ili građanski rat u Siriji je još jedan primer Gutereševog pristrasnog i jednostranog stava", napisao je Koen na mreži X.


Prema njegovoj oceni, poziv na prekid vatre "sramoti poziciju" generalnog sekretara" i predstavlja "Kainov znak" na UN.


Izraelski ministar je ponovio da bi prekid vatre u ovom trenutku sprečio uništenje palestinske militantne grupe Hamas, koji čini ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, i omogućilo joj da nastavi da vlada u Gazi.


U izraelskom napadu dronom na Siriju poginuo sin poznatog pripadnika Hezbolaha

Tri člana libanske terorističke grupe Hezbolah koju podržava Iran ubijena su u napadu izraelske bespilotne letelice na jugozapadu Sirije, saopštila su dva regionalna izvora bliska Damasku.


Jedan od ubijenih u napadu je sin poznatog teroriste Hezbolaha Ali Muse Dakduka, javio je KAN njuz.


Dakduk, prema izraelskim vojnim izvorima, upravlja terorističkom mrežom Hezbolaha pod nazivom "Golanska mreža" koja se nalazi duž sirijske granice sa Golanskom visoravni, prenosi "Džeruzalem post".


Njega su bile zarobile američke trupe u Siriji nakon što je učestvovao u napadu na Karbalu 2007. godine, kada je ubijeno pet američkih vojnika.


Putin i al-Sisi razgovarali o situaciju u Gazi

Egipatski i ruski predsednici Abdel Fatah al-Sisi i Vladimir Putin u telefonskom razgovoru su danas razmotrili situaciju u Pojasu Gaze i pitanja isporuke humanitarne pomoći palestinskoj enklavi.


Oni su tokom razgovora dogovorili nastavak napora za postizanje prekida vatre u sukobu Izraela i Hamasa, saopštio je portparol egipatskog predsednika Ahmed Fahmi.


"Razgovor je bio fokusiran na situaciju u regionu, posebno u Pojasu Gaze, u okolnostima napete političke i humanitarne situacije", saopštio je Fahmi preko Fejsbuka, prenosi TASS.


Oni su razmotrili isporuke humanitarne pomoći i dogovorili se da nastave rad na tome da se uspostavi prekid vatre,saopštila je kancelarija egipatskog predsednika.


Abas: SAD nakon veta u UN postali saučesnici u izraelskim ratnim zločinima

Predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas izjavio je danas da je veto Sjedinjenih Američkih Država na rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se zahteva humanitarni prekid vatre u Gazi, Amerikance učinio saučesnicima u onome što je opisao kao ratne zločine protiv Palestinaca.


"Predsednik je opisao američku poziciju kao agresivnu i nemoralnu, kao flagrantno kršenje svih humanitarnih principa i vrednosti, i smatra SAD odgovornim za krvoproliće palestinske dece, žena i staraca u Pojasu Gaze", navodi se u saopštenju Abasove kancelarija.


On je potez SAD u Savetu bezbednosti UN pripisao američkoj "sramnoj politici koja podržava (izraelsku) okupaciju i brutalnu agresiju Izraela na palestinski narod", prenela je palestinska agnecija VAFA.


"Ta politika SAD ih čini saučesnicima u zločinima genocida, etničkog čišćenja i ratnih zločina koje su izraelske okupacione snage počinile nad Palestincima u Gazi, na Zapadnoj obali i Jerusalimu", rekao je Abas.


Grupe za ljudska prava osudile SAD zbog veta na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi

Međunarodne grupe za ljudska prava Amnesti internešenal i Hjuman rajts voč osudile su Sjedinjene Američke Države zbog ulaganja veta na rezoluciju Ujedinjenih nacija o prekidu vatre u Pojasu Gaze.


Kako navodi londonski Gardijan, generalna sekretarka Amnesti internešnala Anjez Kalamar rekla je da veto "moralno neodbranjiv", te da su SAD pokazale "zanemarivanje" života civila i humanitarne katastrofe u Gazi.


Kalamar je ocenila da je, iskoristivši svoje pravo veta, Amerika podrila kredibilitet i sposobnost Ujedinjenih nacija da obezbedi međunarodni mir i bezbednost.


Velika Britanija bila uzdržana u Savetu bezbednosti UN zbog izostanka osude Hamasovih zločina

Misija Velike Britanije pri Ujedinjenim nacijama saopštila je da ta zemlja ne može da glasa o rezoluciji o prekidu vatre u Gazi koja "ne osuđuje zločine koje je Hamas počinio nad nedužnim izraelskim civilima 7. oktobra".


Saopštenje je objavljeno nakon što je Velika Britanija u petak bila uzdržana prilikom glasanja u SB UN o rezoluciji kojom se poziva na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze. Velika Britanija je dodala da je "ozbiljno zabrinuta" zbog humanitarne situacije u Gazi i da smrt civila i raseljavanje u Pojasu Gaze ne mogu biti nastavljeni, prenosi CNN.


"Izrael treba da bude u stanju da se pozabavi pretnjom koju predstavlja Hamas i to treba da uradi na način koji poštuje međunarodno humanitarno pravo, tako da se takav napad nikada više ne bi mogao ponoviti", navedeno je u saopštenju.


Palestinski zvaničnici osuđuju američki veto na nacrt rezolucije o prekidu vatre

Palestinski ambasador u Ujedinjenim nacijama Rijad Mansur nazvao je odluku SAD da stave veto na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti koja poziva na hitan prekid vatre u Gazi "tužnim danom".


Mansur je dodao da veruje da će jednog dana oni koji, kako je naveo, "ne vide stvarnost" na kraju reagovati na "masovni pritisak čovečanstva, od jednog do drugog ugla sveta, sa milijardama ljudi koji će zahtevati prekid vatre", prenosi CNN.


"Mi smo uznemireni kao i naši ljudi, koji su besni na sistem UN - na Ujedinjene nacije, na Savet bezbednosti, na Generalnu skupštinu. Oni su i ljuti i frustrirani jer vide ovu ogromnu izraelsku ratnu mašinu koja ubija na hiljade, a ipak je Savet bezbednosti paralizovan“, rekao je Mansur.


Hamas osudio američki veto u Savetu bezbednosti UN

Palestinska militantna grupa Hamas osudila je odluku Sjedinjenih Američkih Država da stave veto na nacrt rezolucije o prekidu vatre u Gazi na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u petak, opisujući to kao "nemoralan i nehuman stav".


"Američka opstrukcija donošenja rezolucije o prekidu vatre je direktno učešće u ubijanju našeg naroda", rekao je član političkog biroa Hamasa Izat Al-Rišk, prenosi CNN.


U nacrtu rezolucije koji su predstavili Ujedinjeni Arapski Emirati pozivano se na "trenutni humanitarni prekid vatre", kao i na "trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca" i obezbeđivanje dostave humanitarne pomoći.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru