Preminuo legendarni golman kog su želeli i Zvezda i Partizan

 U 67. godini je preminuo Pero Giljen, jedan iz plejade sjajnih golmana jugoslovenske lige osamdesetih, koji je karijeru posvetio Sutjesci od pionirskih dana. S pravom je zaslužio nadimak Princ Nikšića.




Najupečatljiviju utakmicu je imao u poslednjem kolu sezone 1987/88, ali mu se takvo uzbuđenje ne bi urezalo u sećanje da je prihvatio da ode u Porto, u šampiona Evrope za 1987.




Odustao je s debelim razlogom, jer je portugalski velikan imao dva sjajna čuvara mreže Poljaka Jozefa Mlinarčika i domaću uzdanicu Ze Beta.


Neustrašivi Živanović na San Siru

Međutim, rezerva je bio i u Sutjesci. Prednost je dobijao Goran Živanović, izdanak Crvene zvezde, koji je tragično izgubio život 2016. u 56. godini jer se zbog srčanog udara utopio u Savskom jezeru.


Živanovića su crveno-beli dali u Nikšić na pozajmicu. Nije imao šansu da se trajno nametne pored Dragana Simeunovića i Živana Ljukovčana, ali se jednom istakao na Zvezduinom golu za ceo život.


Bilo je to u prvoj utakmici četvrtfinala Kupa šampiona protiv Intera na San Siru 4. marta 1981, na Zvezdin 36. rođendan.


Simeunović je zbog povrede morao van igre u 67. minutu, a u vatru je pri vođstvu italijanskog velikana s 1:0 trener Branko Stanković bacio 21-godišnjaka. Navijačka strepnja se pretvorila u oduševljenje. Živanović je branio požrtvovano i pouzdano, a Srebrenko Repčić je u 75. minutu postigao gol velike nade.


U revanšu Inter je pobedio s 1:0 tako što je bezazlen udarac prošao Simeunoviću pored ruke, a izgledalo je da će bez većih problema ukrotiti loptu.


U poslednjem kolu 1988, dakle, Sutjeska se borila za opstanak u Prvoj ligi, a gost joj je bila Zvezda, koja je igrala za titulu prvaka.


Baš Čelik

Trener Nikšićana Nedeljko Gugolj za svaki slučaj je umesto zvezdašu Živanoviću šansu ukazao Giljenu.


Sutjeska je dvaput vodila, ali je 18-godišnji Vladan Lukić pogotkomu 88. minutu definitivno obezbedio bod Zvezdi za šampionsku krunu. Lukića je Velibor Vasović poslao u igru umesto Žarka Đurovića, koga su crveno-beli takođe slali na pozajmicu u Sutjesku ranije.


 




I domaćin je bio zadovoljan bodom, jer je otpisana Priština vodila na svom stadionu protiv Čelika s 2:0 u utakmici koja je počela nekoliko minuta posle susreta kraj Bistrice.


Zeničani su mogli da opstanu samo s pobedom.


A onda se dogodilo čudo – dali su tri gola, u 87, 89. i 90. minutu.


 




Čelik je volšebno ostao prvoligaš, Sutjeska je ispala.


 


Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru