Tek položio zakletvu, a več traže njegovu smenu

  Udruženje španskih penzionisanih vojnih oficira objavilo je danas "manifest" u kojem je pozvalo španske oružane snage da smene premijera Pedra Sančeza.




U dokumentu koji je potpisalo 50 članova udruženja, koji su bivši vojni zapovednici, traži se i raspisivanje opštih izbora, prenosi El Pais.

Oni navode da su zabrinuti za budućnost Španije, pogotovo nakon što je Sančez sklopio sporazum sa katalonskim partijama o pomilovanju separatista koji su 2017. pokušali da otcepe Kataloniju.

Prema njihovim rečima, dogovor je postignut zbog "isključivo ličnog interesa" Sančeza.

Potpisnici "manifesta" ističu da oružane snage, u skladu sa Ustavom, moraju da garantuju suverenitet i nezavisnost Španije, kao i odbranu njenog teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka.

"Ustavni poredak je u ozbiljnoj opasnosti zbog nedostatka nezavisnosti sudstva, nejednakosti španskih građana pred zakonom i mogućeg raspada jedinstva španske nacije", navodi se u dokumentu.


Španski premijer Pedro Sančez položio je danas zakletvu nad ustavom u prisustvu kralja Filipa VI, nakon što je u četvrtak dobio podršku parlamenta za novi četvorogodišnji mandat.

Sančez je zakletvu položio bez verskih simbola, baš kao i 2018. i 2020, kada takođe nije želeo da to uradi ispred Biblije i krsta, prenosi Hina.


„Obećavam, svojom čašću, da ću verno ispunjavati obaveze predsednika vlade, biti odan kralju i čuvati ustav kao temeljnu normu države, kao i da ću zadržati tajnost većanja u Savetu ministara i minisatrki“, rekao je Sančez, koji je standardnom tekstu zakletve dodao reč „ministrke“.

S kraljem Filipom VI je izmenio samo nekoliko reči po dolasku u kraljevsku palatu Zarzuela, izvestio je španski javni servis TVE.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru