Poslednji protest „Srbija protiv nasilja“ u ovom formatu: Građanima poručeno „Nemojte da prespavate 17. decembar“

 Večeras je održan još jedan 27. po redu protest u Beogradu "Srbija protiv nasilja" ispred Skupštine Srbije, a kolona građana išla je takozvanom "medijskom rutom" do zgrade RTS. To je ujedno bio i poslednji protest u ovom formatu.





Vreme je da zgrabimo priliku i 17. decembra promenimo nešto i pokažemo da nijedna žrtva nije uzaludna, poručio je sa večerašnjeg skupa „Srbija protiv nasilja“ moderator Smiljan Banjac.


On je rekao da će se na eventualnu krađu glasova reagovati kao 1996. i 2000. godine, jer „Srbija se lako buni i budi i želi da živi u slobodi i miru“.


„Izborili smo se za vanredne izbore, proevropska opozicija se ujedinila na jednoj listi. Nemojte da prespavate 17. decembar“, poručio je Banjac građanima.


On je rekao da građani već šest meseci dele bes, tugu i strah zbog tragedija koje su se desile, misleći na masovna ubistva u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i kod Mladenovca.


„Delimo i nadu da se može nešto promeniti krajem ove godine. Uspeli smo da oslobodimo ljude straha, ne samo u Beogradu, gde je to uobičajeno, već i u mnogim mestima gde nikada nije bilo protestnih šetnji“, rekao je Banjac.


Kako je javio novinar N1 koji je pratio protest, večerašnji protest je poslednji put ovom formatu.


Organizatori smatraju da je potrebna drugačija organizacija, i više neće biti ovih redovnih okupljanja u Beogradu.


Nakon obraćanja moderatora protesta krenula je protestna šetnja do REM-a i RTS-a, na čijem je čelu veliki tansparent „Srbija protiv nasilja“, a učesnici su prilikom zaustavljanja kod REM-a vikali „Ostavke, ostavke“.


Stranke proevropske opozicije, koje su organizatori protesta, par dana potpisale su koalicioni sporazum o zajedničkom izlasu na izbore sa listom „Srbija porotiv nasilja“.


Tema ovonedeljnog protesta je šest meseci od tragedije u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, a očekuje se da na protestu bude objavljen plan za naredni period, odnosno kako će se i šta dešavati dok traje predizborna kampanja.


Predstavnik stranke Zeleno-levi front Radomir Lazović izjavio je u petak za agenciju Beta da zbog predizborne kampanje za decembraske izbore važe drugačija pravila kada stranke nešto organizuju.


Parlamentarni i lokalni izbori raspisani su za 17. decembar, a partije koje su bile tehnički organizatori protesta nastupiće na zajedničkoj listi.


U Beogradu je posle dva masovna ubistva početkom maja u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i selima Dubona i Malo Orašje u mladenovačkoj i smederevskoj opštini, dosad održano 26. građanskih protesta „Srbija protiv nasilja“ koje je tehnički organizovala proevropska opozicija, a niz zahteva s tih protesta vlast nije ispunila.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru