Izgubljen kontakt sa osobljem Lekara bez granica u Gazi: Uzbune za vazdušni napad na severu Izraela

 Organizacija Lekari bez granica saopštila je danas, nakon izveštaja o jakom bombardovanju u blizini medicinskog kompleksa Al-Šifa u Pojasu Gaze, da je izgubila kontakt sa svojim osobljem angažovanim u toj zdravstvenoj ustanovi.



"Tokom poslednjih nekoliko sati, napadi na bolnicu Al-Šifa su dramatično intenzivirani. Osoblje Lekara bez granica u toj bolnici prijavilo je katastrofalnu situaciju unutar bolničkog kompleksa", objavila je jutros u 03.43 po lokalnom vremenu ta humanitarna organizacija na platformi X.

U saopštenju se izražava izuzetna zabrinutost za bezbednost osoblja i pacijenata u bolnici Al-Šifa, od kojih su neki u kritičnom stanju i ne mogu da se kreću ili evakuišu, prenosi CNN.


Uzbune za vazdušni napad na severu Izraela u blizini granice sa Libanom

Sirene upozorenja na neprijateljske dronove oglasile su se jutros u gradu Kirijat Šmona na severu Izraela i u nekoliko gradova u Gornjoj Galileji, blizu granice sa Libanom.


U isto vreme, u jevrejskom naselju Margaliot, u istoj oblasti, oglasile su se sirene upozorenja na raketni napad, prenosi Tajms of Izrael.


Sirene upozorenja oglasile su se samo dan nakon što je Hezbolah lansirao tri bespilotne letelice napunjene eksplozivom na položaje izraelskih snaga na severu Izraela i ranio više vojnika, a, kako podseća izraelski portal, Hezbolah je poslednjih nekoliko nedelja izveo desetine raketnih napada.


IDF i Hamas se sukobili u blizini bolnice Šifa

Izraelske odbrambene snage (IDF) i pripadnici Hamasa sukobili su se tokom noći u Pojasu Gaze, uključujući i okolinu bolnice Šifa, gde ta palestinska militantna grupa, prema tvrdnjama Izreala, ima ključni komandni centar, prenosi Tajms of Izrael pozivajući se na palestinske medije.


Očevici su rekli za Bi-Bi-Si (BBC) da su izraelske snage u petak bile sa tenkovima u blizini ključnih bolnica u Gazi - Al-Šifa, Al-Kuds, Al-Rantisi i indonežanske bolnice, kao i da je tokom celog dana bilo eksplozija unutar ili blizu bolnica.


Izrael je više puta optuživao Hamas da deluje iz podzemnih tunela ispod bolnice Al-Šifa, što ta palestinska militantna grupa negira.


Izrael revidira broj poginulih od napada Hamasa sa 1.400 na 1.200

Izrael je revidirao broj poginulih u napadima Hamasa od 7. oktobra sa 1.400 na oko 1.200, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Lior Hajat za Tajms of Israel.


Hajat nije želeo da precizira zbog čega je broj poginulih Izraelaca revidiran.


Mediji na hebrejskom navode da je broj izraelskih žrtava smanjen jer su pojedina spaljena tela pogrešno identifikovana kao tela izraelskih civila, a ne pripadnika Hamasa.


Izraelska vojska tvrdi da je zauzela 11 punktova Hamasa u kopnenoj operaciji

Izraelska vojska je saopštila da je preuzela kontrolu nad 11 vojnih uporišta palestinskog militantnog pokreta Hamas u Pojasu Gaze, otkako je pokrenula kopnenu ofanzivu u enklavi.


"Kopnene trupe nastavljaju da deluju u Pojasu Gaze. Od početka kopnene operacije vojska je preuzela kontrolu nad 11 vojnih punktova koje pripadaju terorističkoj organizaciji Hamas", navedeno je u saopštenju izraelske vojske na Telegramu.


Trupe "Nahal" brigade tokom noći su pronašle i uništile ulaz u tunel u blizini jedne škole, navela je izraelska vojska, prenosi Tajms of izrael.


Izrael: Više raketa ispaljeno na zajednice u blizini granice sa Izraelom

Više raketa ispaljeno je jutros na zajednice u blizini granice Izraela sa Pojasom Gaze.


Za sada nema izveštaja o eventualno povređenima ili šteti, preneo je "Tajms ov Izrael".


Prethodno su se sirene za vazdušnu opasnost oglasile u kibucu Kisufim koji se graniči sa Pojasom Gaze.


Raisi: Vreme je za akciju u vezi sa sukobom u Gazi, ne za reči

Iranski predsednik Ebrahim Raisi izjavio je danas da je došlo vreme za akciju u vezi sa sukobom u Pojasu Gaze, a ne za reči. Raisi je na aerodromu u Teheranu, pre polaska za Rijad, gde će danas, povodom situacije u Pojasu Gaze, biti održan zajednički islamsko-arapski samit, istakao da nije vreme za reči, nego za akciju u Gazi, preneo je Rojters.


Raisi je ocenio da je sada jedinstvo islamskih zemalja veoma važno. Saudijska Arabija danas će biti domaćin vanrednog zajedničkog islamsko-arapskog samita u Rijadu, a povodom situacije u Pojasu Gaze, saopštilo je saudijsko ministarstvo spoljnih poslova Rijad je danas trebalo da bude domaćin dva vanredna samita - samita Organizacije islamske saradnje i samita Arapske lige, a zajednički samit zameniće dva odvojena skupa, navedeno je u saopštenju, prenosi Rojters.


Zajednički sastanak "biće održan kao odgovor na izuzetne okolnosti koje se dešavaju u palestinskom Pojasu Gaze jer zemlje osećaju potrebu da ujedine napore i izađu sa jedinstvenim kolektivnim stavom", istaknuto je u saopštenju.


Saudijska Arabija domaćin vanrednog zajedničkog islamsko-arapskog samita

Saudijska Arabija danas će biti domaćin vanrednog zajedničkog islamsko-arapskog samita u Rijadu, a povodom situacije u Pojasu Gaze, saopštilo je saudijsko ministarstvo spoljnih poslova Rijad je danas trebalo da bude domaćin dva vanredna samita - samita


Organizacije islamske saradnje i samita Arapske lige, a zajednički samit zameniće dva odvojena skupa, navedeno je u saopštenju, prenosi Rojters.


Zajednički sastanak "biće održan kao odgovor na izuzetne okolnosti koje se dešavaju u palestinskom Pojasu Gaze jer zemlje osećaju potrebu da ujedine napore i izađu sa jedinstvenim kolektivnim stavom", istaknuto je u saopštenju.


Netanijahu: Sve države treba da osude Hamas, a ne Izrael

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je, reagujući na poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona Izraelu da prestane da ubija žene i bebe u Gazi, da sve države treba da osude Hamas, a ne Izrael.


Prema rečima Netanijahua, izraelska vojska pokušava da skloni civile iz sukoba, dok ih palestinska militantna grupa grupa koristi kao živi štit, prenosi BBC.


Netanijahu je upozorio da će zločini koje Hamas sada čini u Gazi sutra biti počinjeni u, kako je naveo, Parizu, Njujorku i širom sveta.


Nebenzja u Savetu bezbednosti UN optužio SAD za blokadu mirovnih inicijativa za Gazu

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja ocenio je da je blokiranje mirovnih inicijativa za Pojas Gaze, koje, prema njegovim rečima, sprovode SAD, dovelo do eskalacije sukoba i ukazao da zemlje Bliskog istoka treba da igraju ključnu ulogu u rešavanju izraelsko-palestinskog sukoba.


Nebenzja je u petak, na sastanku Saveta bezbednosti UN o situaciji na Bliskom istoku, rekao da su SAD poslednjih godina sprovodile jednostranu politiku u vezi sa palestinskim pitanjem koja je, kako je naveo, bila usmerena na očuvanje statusa kvo, preneo je TASS.


"Nedostatak bilo kakvog napretka u pregovaračkom procesu sigurno će dovesti do eskalacije", smatra Nebenzja.


Njujork: Palestinske pristalice zapalile izraelsku zastavu

Stotine pristalica Palestinaca zapalilo je na skupu u Njujorku izraelsku zastavu, protestujući protiv Izraela zbog rata u Gazi protiv Hamasa.


Demonstranti su se u petak uveče ponovo okupili i ispred sedišta Njujork tajmsa i poprskali ulaz u zgradu crvenom bojom, tvrdeći da je izveštavanje tih novina o ratu u Gazi pristrasno u korist Izraela, objavio je "Njujork post".


Policija je saopštila da je više osoba privedeno, ali nije navela tačan broj uhapšenih.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru