Cela NBA liga mu gleda u leđa: Nikola Jokić je košarkaški dragulj

 Odela, konferencije bez postavljenog pitanja, napad smeha i magija u rukama. Nikola Jokić je košarkaški unikat, a taj dijamant se nije slomio čak ni kada je bio pod neviđenim pritiskom zbog izostanka ostalih nosilaca igre.





Srpski centar nastavlja da dominira ligom i da radi stvari koje je malo ko očekivao. Jokić tokom čitavog leta nije dodirnuo loptu, a kada je to konačno uradio na trening kampu nije delovalo kao da je prošlo tri meseca kada je u finalu NBA lige pokazao ko je najbolji igrač sveta.


Odlika najvećih igrača je da vas neprestano ubeđuju koliko su zapravo maestralni, a Jokić ima svaki argument da vam pokaže da zna da uradi baš sve na terenu.


Te brojke i dalje deluju nestvarno, ali podvucimo još jednom razliku između Jokića i svih ostalih igrača u ligi.


Trenutno je prvi po broju skokova u ligi sa 12,9 prosečno po susretu i drugi po broju poena sa 29,1 poena po meču.


Prvi je po broju pogođenih šuteva iz igre, a „tek“ treći po broju asistencija sa tačno osam po susretu.


Ipak, svi ovi podaci bi malo značili da Jokić nije zapravo najbolji igrač u najboljem timu lige. Doveo je Denver do drugog najboljeg starta sezone u istoriji (8-1), samo je u sezoni 1976/1977 imao 8-0. Zvanične statistike govore da je nakon toga najbolji skor Denvera bio 13-3 u dva navrata, a jednom je to ostvareno upravo pod dirigentskom palicom srpskog centra.

Srbin je ove sezone i jedini koji je upisao dabl-dabl na svakom susretu (devet), te tri tripl-dabl učinaka. Jokić je pretekao Džejsona Kida i Lebrona Džejmsa na večnoj listi, pa sada ima 108 takvih učinaka. Medžik Džonson mu beži 30 takvih učinaka, a posebno je impresivno da je Jokiću trebalo 813 utakmica manje (gotovo 10 sezona) nego Džejmsu da dođe do četvrtog mesta liste.


Jokić je sada promenio narativ, iako je ranije govorio da mu to nije toliko bitno, sada je postao svestan da će to biti jedna velika njegova zaostavština u NBA ligi. Čovek koji se nalazi na putu da postane najbolji Evropljanin u istoriji NBA lige je za osam sezona u ligi mnogo napredovao, promenio način razmišljanja i postao pravi lider i na terenu i van njega.


„Prešao sam Džejsona Kida na (onda se okrenuo i pitao PR tima da „Trećem, četvrtom mestu?“) četvrtom mestu po broju tripl-dablova, drugi momak (Lebron Džejms) i dalje igra i mislim da će imati još nekoliko. Naravno, to je zaostavština koju pokušati da… biće tamo kada ja budem završio karijeru. Mislim da je to to, da li vi ljudi imate nešto još da pitate“, rekao je Jokić i završio obraćanje medijima na kom novinari nisu postavili nijedno pitanje jer je Srbin ispravno predvideo svako pitanje.

Jokić je istakao da mu je najbitnije da samo njegov tim pobedi, pa sada želi da uradi još jednu stvar koja se ne viđa baš često u NBA. Želi da odbrani titulu i da napravi dinastiju od Nagetsa, a njegove brojke će do kraja novembra samo biti sve veće.


Srpski centar je prva violina Denvera i moraće da iznese ogroman pritisak zbog odsustva Džamala Mareja koji ponovo ima problema sa povredom zadnje lože. U Nagetsima je procenjeno da je bolje da se sa njim ne rizikuje i da Jokić može da iznese izazove koji su pred njim.


Jokić je istakao da ima saigrače koji će napraviti korak više i početi da beleže veći broj poena, ali je istina da će ih upravo on stavljati u te pozicije. Jokić ima jedinstven košarkaški mozak i dobro poznaje sve rivale, pa često uspeva da predvidi akcije. Upravo to ga stavlja u situaciju da može da zna koji saigrač protiv kog rivala može da eksplodira.


O tome koliko sada poštuju Jokića u NBA ligi najbolje svedoči izjava Stiva Kera nakon što je Golden Stejt poražen od Denvera.


„Govorite o Jokiću i Kariju, dva najbolja košarkaša u istoriji, ja ne znam gde su oni u odnosu na one najveće u ovom sportu, ali verujem da su tu negde. Obojica su veoma dobri igrači, unikatni. Inspirisani su igrama starijih košarkaša, ali i oni su izgradili jedan svoj unikatni stil, zbog kojeg je lepo ih gledati i to je jedna od najlepših stvari u košarci što imate toliko igrača koji na različiti način mogu da dominiraju na terenu“, izjavio je Ker.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru