Za i protiv Tomislava Nikolića

 Tomislav Nikolić je bivši predsednik Srbije i trenutni član Srpske napredne stranke (SNS). Nikolić je u prošlosti bio poznati nacionalist, ali se u poslednjih godina proevropski orijentisao.



Nikolić bi mogao da pomogne na izborima u Srbiji na nekoliko načina. Prvo, on je i dalje popularna figura među srpskim nacionalistima. Drugo, on ima dobre odnose sa Rusijom i Kinom, što bi moglo da pomogne SNS-u da privuče birače koji su skeptični prema Evropskoj uniji. Treće, Nikolić je iskusan političar i mogao bi da pomogne SNS-u da vodi efikasnu kampanju.


Međutim, Nikolić takođe ima i neke slabosti. Prvo, on je polarizirajuća figura i njegovo učešće u kampanji bi moglo da mobiliše opoziciju. Drugo, on je i dalje povezan sa svojim nacionalističkom prošlošću, što bi moglo da odbije neke birače. Treće, on je relativno star i nije sigurno koliko energije ima za kampanju.


Ukratko, Tomislav Nikolić bi mogao da pomogne na izborima u Srbiji, ali i da ih omete. Da li će njegovo učešće biti koristno za SNS zavisiće od brojnih faktora, uključujući od ponašanja opozicije i od opšte društvene i političke klime u Srbiji.


Neki analitičari smatraju da bi Nikolićevo učešće u kampanji moglo da mobiliše nacionalističke birače i da pomogne SNS-u da osvoji dodatne glasove. Drugi analitičari smatraju da bi Nikolićevo učešće moglo da odbije umjerene birače i da pomogne opoziciji. Samo vreme će pokazati da li će Tomislav Nikolić imati pozitivan ili negativan uticaj na izbore u Srbiji.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru