Varhelji: EU da dođe na Zapadni Balkan, proširenje je ključni prioritet

  Evropski komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji izjavio je danas da Evropska unija mora da dođe na Zapadni Balkan, dodavši da je proširenje ključni prioritet.






"Danas smo razgovarali o Berlinskom procesu koji je dobra platforma za proširenje. Berlinski proces je bio i ostaje najpouzdanija platforma. Proširenje je ključni prioritet", poručio je Varhelji na zajedničkoj konferenciji za medije sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok i šefom albanske diplomatije Iglijem Hasanijem u Tirani, prenosi Albanian post.

On je dodao da će Evropska komisija usvojiti novi plan koji će imati za cilj ubrzanje ekonomske integracije zemalja regiona.

"Uradili smo pola posla. Izdvojili smo 15 milijardi evra, investicije pokazuju razliku. Gradimo puteve i pruge. Naša podrška će se nastaviti", poručio je Varhelji.

Istakao je da region Zapadnog Balkana mora da bude ekonomski integrisan da bi imao koristi od investicija.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, evropski komesar je rekao da su potrebni smanjenje napetosti i povratak dijalogu.

Povodom dešavanja u Banjskoj, 24. septembra, Varhelji je rekao da "svi počinioci treba da budu izvedeni pred lice pravde".

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru